Ezt a Washington Post írta meg. És persze kitört a balhé.

John J. Schulz, a Boston Egyetem kommunikációs karának dékánja a ennek kapcsán kijelentette: "Nem lehet demokrácia-modellt építeni úgy, hogy közben aláássák egyik alapelvét, a szabad és független sajtót".

Most azon gondolkodom, hogy mely esetben fog meghalni a demokrácia. Amikor (titokban ) finanszírozott álcikkek jelennek meg, hogy hírül adják egy teljesen más államformához szokott országban, hogy mi is az a demokrácia, vagy ha ez nem történik meg.

Aztán azon gondolkodom, hogy a lázadók között vajon mekkora az a belső "feltáró" ellenzék, amely nyílvánosságra hozza, hogy ez és ez a vezér milyen dezinformációs tevékenységet folytat. S hogy ez a lázadó belső ellenzék miután leleplezte a dezinformátorait, mélységesen elítéli ezt a cselekedetet.

Hát ez a különbség – valójában – a demokrácia és a katonai jellegű vezetés között. És ez nagyon is valószínűsíti, hogy a demokrácia el fog bukni ebben a küzdelemben – hiszen önmagát gyengíti, amikor pl. a Washington Port és az ilyen vízfejek, mint ez a Schulz osszák az észt. Emlékszünk még arra a Newsweek cikkre, mely a Korán megszentségtelenítéséről szólt, s amely után a lap elnézést kért, hogy nem volt a cikk hiteles? Csak addira meghalt pár ember, az USA ingadozó presztizse a közel-keleten még inkább megrokkant, és az egész nagy demokratizálódási folyamat (amelynek nehézségeiről az amerikai vízfejű dékánok, törtető újságírók, leleplező lapok mit sem tudnak) visszább lépett pár kilométerrel.

Azt hiszem, most dühös vagyok az egész demokrácia nevű kártyavárra. Mert megengedi saját fundamentumának a bontását valami túlméretezett erkölcsiségre és politikai korrektségre hivatkozva. Amikor Shulz egy iraki lázadó kivégzőosztag előtt áll, próbáljon meg erre hivatkozni, meglátjuk, mi történik…
"Uraim – mondja majd szétvert arccal – én nem katona vagyok. Hát a hágai egyezménnyel mi lesz? Engem nem végezhetnek ki!"
"Majd Hágát is felrobbantjuk"- válaszol vissza valaki, aztán Shulzot kettészeli egy AK-47-es sorozat.

Azt hiszem, az amerikaiak egy része még nem jött rá, hogy ez háború, ami nem csak fegyverekkel zajlik. Hiszen otthon ülnek Washington Postot olvasva… Tudom, sablonosan hangzik, de minden a fejekben dől el. Napóleon nem Waterloonál veszítette el Európát, hanem amikor elindult Waterloo felé. Mindenesetre érdekes lesz a Milton Byrne történetekben feldolgozni ezeket. Kinek is van igaza? A válasz mindig az: a túlélőknek.

Mellesleg érdekes volt szerdán Az Elnök emberei… Kifejezetten érdekes – és persze megdöbbentő.
]]>