http://www.sfportal.hu/images/stories/Mozifilmek/A_kod/fog_mini.jpg” alt=”” class=”imgright” />A Revolution Studios új, A köd című horror-thrillerében rettenetes, sötét erők leselkednek a nézőre. A helyszín egy kisváros, nevezetesen Antonio Bay. Egy nap félelmetes, gonosz erőket rejtő köd ereszkedik a településre, és a lakók megismerik a rettegést. A gomolygó köd mélyén halálos titok lappang, és a városlakók jobban teszik, ha utána járnak, amíg nem késő.

Amikor kollégája, Shane Riches tanácsára David Foster először kereste fel John Carpenter producert és néhai partnerét, Debra Hillt, mégpedig azzal az ötlettel, hogy készítsék el az 1980-as A köd remake-jét, Carpenter lelkesedett a dologért, azt azonban kijelentette, hogy ezúttal nem vállalja a rendezői feladatokat. Carpenter szerint hagyni kell, hogy egy fiatal géniusz jobb verziót készítsen.

Carpenter és Hill megbízta Fostert (aki korábban Carpenter A Dolog című filmjének producere volt) a projekt fejlesztésével. A maga részéről Foster lelkesedett a tervért, ugyanakkor azt is értékelte, hogy témája ellenére az eredeti változat nem „tocsogott a vérben”. „Az 1980-as filmben leginkább azt kedveltem, hogy az erőszak csak utalások szintjén van jelen a filmben – meséli a producer. – A film ma is megállja a helyét, vagyis a néző alaposan megijed.”

„Nagyapa vagyok, és olyan filmeket szeretnék készíteni, amiket az unokáim is megnézhetnek – folytatja Foster. – Ezért nem hiszem, hogy bele tudnék vágni egy véres filmbe. Úgy gondolom, A köd remek kísértethistória, melyben a tenger mélyén százegynéhány évig fogolyként bolyongó szellemek kiemelkednek a hullámsírból, hogy bosszút álljanak gyilkosaik leszármazottain.”
Ezek után Foster, Carpenter és Hill keresni kezdte a forgatókönyvírót, aki fel tudná újítani az eredeti változatot. A hármasfogat választása végül Cooper Layne-re esett, aki korábban A mag című film forgatókönyvét jegyezte. Cooper több oldalnyi ötlettel állt elő a remake-kel kapcsolatban. Megtartotta az eredeti történet magját, ugyanakkor számos lényegi változtatást hajtott végre.
Miközben Layne a forgatókönyv első változatát írta, Foster és társai az új változat rendezőjét keresték. „Még korántsem fejeztük be a forgatókönyvet – mesélte Foster –, de úgy gondoltuk, hogy a rendező már ezen a szinten hozzáteheti a saját ötleteit. Ezért hasznosnak ítéltük, hogy a rendező a projekt e korai szakaszában csatlakozzon a csapathoz. Mindannyiunknak tetszett a Stigmata, Rupert Wainwright rendezésében, ezért aztán a döntés nem esett nehezünkre.”

A Carpenter-féle A köd nagyon kis költségvetésből készült, és csupán két ködgépet használtak a forgatás alatt. Az új változat forgatásakor az alkotók teljes mértékben kihasználták a modern technológia nyújtotta lehetőségeket.

A Revolution Studios bemutatja
a Debra Hill Production és a David Foster Production produkcióját
THE FOG”
Főszereplők: Tom Welling, Maggie Grace, Rade Sherbedgia, Selma Blair
Írta: John Carpenter és Debra Hill forgatókönyve alapján Cooper Layne
Producer: Debra Hill, David Foster, John Carpenter. Executive producer: Todd Garner, Dan Kolsrud, Derek Dauchy
Fényképezte: Nathan Hope. Látvány: Michael Diner, Graeme Murray. Vágó: Dennis Virkler. Jelmez: Monique Prudhomme
Casting: Amanda Mackey, Cathy Sandrich Gelfond. Zene: Graeme Revell. Rendezte: Rupert Wainwright
Színes, feliratos amerikai film, 2005, 100 perc
]]>