Star Trek a világ egyik legnépszerűbb sci-fi sorozata, 5 sorozat, 11 mozifilm, számtalan könyvsorozat, játék és miegyéb gazdagítja az univerzumot. Meg egy rakás ilyen-olyan szintre fejlesztett ötlet, ami aztán részben vagy egyáltalán nem valósult meg. A Blastr most összeszedte a 10 legjobb elképzelést.

Assigment Earth

Gene Roddenberry, 1968 A Star Trek atyja, Gene Roddenberry már a kezdet kezdetétől szeretett volna alternatív Star Trek sorozatot készíteni, egy spin-offot. A back-door pilotot az eredeti sorozat egyik epizódjának álcázta, ez bemutatásra is került a második szezonban – de sorozat nem született belőle. A főszereplő Gary Seven, egy ember, akit idegenek neveltek fel – és aki azért dolgozik titokban, hogy megakadályozza az emberiséget az önpusztításban. Az elképzelés meglehetősen hajazott a Doctor Who-ra, gyakorlatilag földi környezetben játszódott volna – de a Paramount nem nagyon lelkesedett az eléképzelésért.

Planet of the Titans

Paramount, 1977 Ez lett volna az első Star Trek mozifilm. Az Enterprise hazatér az ötéves küldetéséről, csatázik egy hatalmasat a klingonokkal – akiknek a vezetőjét a legendás japán színész, Toshiro Mifune játszotta volna. A csata célja egy bolygó feletti uralom megszerzése, ami állítólag egy kipusztult faj, a Titánok szülőbolygója. Az Enterprise belesodródik egy feketelyukba, ahol aztán találkoznak a cygnanokkal, akik a titánok eltűnéséért felelnek. Az Enterprise visszamegy az időben, hogy megakadályozza a titánok kipusztítását – miután legyőzik a cygnanokat, a primitív humanoidoknak kinéző titánoknak adják a tüzet… és kiderül, hogy végig az emberiség voltak a titánok. Bár Paramount berkekből származott az elképzelés, maga a stúdió sem rajongott érte. Készült egy második változat is a scriptből, de végül ejtették az ötletet – mert akkoriban úgy nézett ki, hogy mégis csak egy új Star Trek tévésorozatra lenne szükség, ugyanis Paramount TV csatornát akartak indítani.

Star Trek Phase II

Paramount, 1977 Ez lett volna az eredeti sorozat folytatása, némileg fiatalított színészgárdával. Az eredeti Enterprise és az eredeti gárda egy része szerepelt volna benne – kivéve Spock-ot, mert Leonard Nimoy nem akart aláírni egy új sorozathoz. Az új karakterek egyike lett volna William „Will” Decker, mint elsőtiszt, valamint Xon, az új vulkáni tudományos tiszt, illetőleg Ilia hadnagy, egy fiatal deltai empata. A részbeni fiatalítás célja az új karakterek behozásán túl a középkorúnál fiatalabb nézőközönség bevonása is lett volna. A tervezett Paramount TV sarokköve lett volna a sorozat, de aztán a csatorna nem fűzte be a hozzájuk fűzött reményeket. A Star Trek sorozat tehát képernyő nélkül maradt. Az ötletek végül nem maradtak kihasználatlanok: egy részük beleépült az első mozifilmbe, valamint a The Next Generation sorozatepizódokba. A „The Child” és a „Devil’s Due” epizódok a Phase II-höz írt forgatókönyvekből készültek, Will Decker és Ilia figurája pedig beépült Riker és Troi karakterébe.

Star Trek: The First Adventure

Ralph Winter, 1990 Az ötödik film producere, Ralph Winter a munkálatok közben kijött egy előzmény ötlettel. Ebben az idős Dr. McCoy narrációjával mutatták volna be, hogyan találkozott először Kirk és Spock, hogyan lettek aztán mindhárman közeli barátok – az Akadémia első évében. Az egyik ellenfél Kolibar lett volna, egy olyan évfolyamtársuk, aki egyébként egy rabszolgatartó világ trónörököse. A kadétok egy föderációs múzeumból loptak volna a cselekmény során egy űrhajót, valamint megmentették volna McCoyt, és azt az öreg hajót, amin a doki szolgált abban az időben – a USS Enterprise-t. Az eredeti színészgárda utálta az elképzelést, részben azért is, mert nekik gyakorlatilag semmi szerepük nem lett volna benne, egy-két cameot leszámítva. Gene Roddenberry sem szerette a koncepciót, nem tudott volna megfelelő színészeket castingolni a szerepekre. Végül a Paramount inkább a hatodik mozifilmmel ünnepelte a Star Trek 25. születésnapját.

Star Trek Academy

William Shatner, 2003 Több, mint 10 évvel később William Shatner valami egészen hasonló ötlettel jött elő – a fiatal Kirk és Spock kalandjairól csinált volna sorozatot a bicegősen nyitó Enterprise előzménysorozat folytatása helyett. A Viacom végül nem törölte a sorozatot, hanem megrendelte a második-harmadik évadot. Ekkor még úgy volt, hogy az ötlet azért könyvsorozat formájában megvalósul a Pocket Booksnál – aztán ez is kútba esett, mivel Shatner úgy érezte, hogy nem kap megfelelő promót a sorozat, amiből csak az első kötet jött ki.

Star Trek: Reboot

J. Michael Strazynski és Bryce Zabel, 2004 Erről már annak idején írtunk részletesebben, amikor nyilvánosságra került J. Michael Straczynski és Bryce Zabel Star Trek-terve. Egy alternatív Star Trek univerzum indítását javasolták, amiben ismét az eredeti Enterprise, és a Kirk-Spock-McCoy triumvirátus lenne a főszereplő, és ismételten egy ötéves küldetést dolgozna fel a sorozat. J.J. Abrams rebootjával szemben viszont ezt tévésorozatnak szánták, és az öt évadnak lett volna afféle Babylon 5 módra egy átvezető története is. Néhány eredeti epizódot is feldogoztak volna újraértelmezve, forgatókönyvíróként pedig meghívták volna többek között Neil Gaiman-t, Ray Bradbury-t, és sok más neves science-fiction szerzőt is az újabb történetekhez. A stúdió viszont inkább az Abrams-féle mozifilmes vonal mellett kötelezte el magát.

Star Trek: The Beginning

Erik Jendresen, 2005 11. Star Trek filmként született az ötlet, melyben az Enterprise és az eredeti sorozat közti időszakot láttuk volna – egy teljesen új, ismeretlen gárdával. Főszereplőnek egy Tiberius Chase nevű, fiatal, az Akadémiáról frissen kikerült Csillagflotta tisztet terveztek, aki belecsöppen a földi-romulán háborúba. A romulánok megtámadják a Földet, ahol ki akarnak irtani minden vulkánit – Chase kétségbeesetten igyekszik megmenteni a Földet, ellop egy csillaghajót, felszereli egy nukleáris töltettel, és megindul a Romulus ellen. A sztorit trilógiának képzelték el, de a Paramountnak nem tetszett az elképzelés. Egyrészt, pihentetni akarták picit a franchiset az Enterprise után, másrészt nem tetszett nekik, hogy igazából sehova sem kapcsolódik a sztori, nincsenek benne ismerős karakterek.

The Rikers in Space

Jonathan Frakes, 2005 Ez valószínűleg inkább csak vicc, mint komoly ötletelés – Jonathan Frakes abban az időben szintén előjött egy saját Trek-ötlettel, amikor egy csomó más színész is. Hivatalos pitch sosem készült belőle, mindenesetre – állítólag – a USS Titan kalandjait láthattuk volna, Riker kapitány parancsnoksága alatt. Interjúkban, conventionökön mindenesetre egy időben poénkodtak vele.

Star Trek Federation

Bryan Singer, Christopher McQuerrie & Robert Meyer Burnett, 2005 Erről is írtunk néhány hete, ez egyfajta Még Újabb Nemzedék-sorozata lett volna a Star Treknek. 3000-ben járunk, a Föderáció súlyos gondokkal küzd, a felfedezést feladták, a vulkániak és a romulánok összeölelkeztek. A Korbács névre keresztelt faj elpusztítja a USS Sojournert, ez aztán olyan események láncolatát indítja el, melynek eredményeképp több meghatározó faj is elhagyja a Föderációt, mint a vulkániak, a betazoidok és a bajoriak is. Alexander Kirk parancsnoksága alatt útjára indul egy új Enterprise, hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett, és móresre tanítsa a Korbácsot is. A trió tervezete végül sosem ért el a Paramount illetékeseinek íróasztalára – egy 25 oldalas jegyzet elkészült, aztán közben a stúdió bejelentette az új mozifilmet Abrams rendezésében.

Star Trek: The Final Frontier

Zero Room Productions, 2005 A The Final Frontier abban különbözik az összes többi javaslattól, hogy ezt animációs sorozatként képzelték el – rövid, hatperces epizódok laza láncaként. Az időpont: 150 évvel a Nemesis eseményei után. Ebben az időben a Föderáció nem végez felfedezéseket, az Omega Molekula fegyverek miatt ugyanis a warp utazás lehetetlenné vált a galaxis túlnyomó részén. Emiatt a Föderáció a felfedezések helyett a meglévő területének a védelmére koncentrál – Alexander Chase, a USS Enterprise kapitánya azonban másképp gondolja, és önhatalmúlag újrakezdi az Enterprise-ok eredeti küldetését. Storyboardok, forgatókönyv vázlatok még mindig elérhetőek a Zero Room honlapjáról.

Kérdésünk: És Ti milyen Star Trek sorozatot vagy mozifilmet csinálnátok?

]]>