A Földre potenciálisan veszélyes aszteroidát észlelt a NASA április utolsó napjaiban. A 2006 HZ51 névvel jelölt objektum 800 méter átmérőjű, a legnagyobb a Földet fenyegető égitestek között. Az égitestekkel való ütközések előrejelzésére létrehozott B612 alapítvány szerint két év alatt nem sok mindent lehet tenni a katasztrófa elkerülése érdekében. Igaz, az első pályaszámítások szerint csupán egy a hatmillióhoz az esélye a találkozásnak.

– Ez gyakorlatilag a nullával egyenlő – mondta lapunknak Zombori Ottó csillagász. – Ugyanakkor messzemenő következtetéseket az első számítások után nem lehet levonni, hiszen időközben módosulhat az aszteroida pályája, számunkra kedvező vagy rossz irányba is – tette hozzá Zombori.

Kriston Endre, a Magyar Ufókutató Intézet vezetője szerint egy ekkora égitest becsapódása kontinentális katasztrófát okozna, de hosszabb távon nem csak egy földrészt, hanem az egész világot fenyegetné.

– 65 millió évvel ezelőtt a Yucatan-félszigetre becsapódó aszteroida is hasonló nagyságú lehetett. Az ütközés után pusztultak ki a dinoszauruszok – magyarázta Kriston. A Színes Bulvárlap cikke

]]>