Megjelent a 194-es Galaktika. A magazin most a vallás témáját járja körül, de található benne két filmes cikk, technikai rovat, és természetesen novellák is, többek között Kasztovszky Béla, Stanislaw Lem, Robert J. Sawyer és Fredrick Brown egy-egy alkotása is. Kapható az újságárusoknál.


A hónap fő témája a hit és a vallás. Az SF-től korántsem távol álló területtel foglalkozó cikk a megszokottól eltérően vizsgálja a kérdést. Foglalkozik a legújabb pszichológiai és orvosi eredményekkel, a hit élethosszabbító hatásával, az epilepszia és a vallásos élmények közötti összefüggésekkel, valamint az utóbbi években felélénkült kreacionizmus kontra darwinizmus vitával. A galaktika filmrovata két alkotással is foglalkozik részletesen. A Silent Hill, a halott város egy misztikus horror-történet, amely egy komputerjátékból nőtte ki filmmé magát. Az X-men 3, a rég vált klasszikus SF, amely egy trilógia végére tesz pontot. A játékrovat ismét a játékvilág háta mögé néz. Az erőszakos számítógépes játékokat gyakran támadják azzal, hogy szenvedélyes használóik a virtuális világban elkövetett tömegmészárlások után gyakrabban követnek el a valódi életben is erőszakos, esetenként halálos kimenetelű bűncselekményeket. Erőszakhoz vezetnek-e az erőszakos játékok? A pszichológiai vizsgálatok ezt nem feltétlenül támasztják alá.

A technika rovat ismét érdekességeket mutat be. A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kutatói olyan chipet fejlesztettek ki, amelynek segítségével lehetővé válhat az emberi test adatátviteli eszközként való felhasználása.  A Virginiai Technológiai kutatóközpont információ vizualizációs laboratóriuma elkészítette a világ legnagyobb, 24 darab LCD monitorból álló monitorfalát, amelynek felbontása 10240×3072 pixel. és már végre az üzletekbe kerül az első e-tintát használó valódi e-book is.

Kasztovszky Béla kisregényének hőse magánéleti válságba kerül, amikor egy új szerelem fölborítja családja békéjét. A problémák persze hamarosan már munkájára is kihatnak. Ray Russell Emberkomplexusa egy gyógyintézet különös lakójáról és az ő még különösebb látogatójáról szól. Kiűzetés a Paradicsomból című elbeszélésében Antal József, a Galaktika tavaly legnépszerűbbé választott magyar szerzője a bibliai teremtéstörténetet fogalmazza át egy tudományos kutatási projekt főpróbájává.

A februárban elhunyt Octavia E. Butlerre Amnesztia című írásával emlékezünk, amelynek főszereplője két tűz közé kerül, mikor közvetíteni próbál a megszálló idegenek és az emberek között. Robert J. Sawyer novellája, a Levedlett bőr azt feszegeti, milyen következményeket vonhat maga után, ha képessé válunk tudatunkat egy géptestbe átmenteni.

Még egy szomorú kötelességünknek kell eleget tennünk a nemrégiben eltávozott Stanislaw Lem búcsúztatásával. Ez alkalomból egy magyarul korábban még meg nem jelent elbeszélését közöljük le, Sötétség és penész címmel. A hátborzongató vízió egy kísérleti laboratóriumból kiszabadult, megállíthatatlan, pusztító mikroorganizmus útját követi. Végül elmaradhatatlan retrónk ezúttal igazi csemege az SF rajongói számára. Fredric Brown Veszendőbe ment nagy felfedezések című rövid remeke első hazai megjelenésekor még rövidebb volt, a cenzúra ugyanis egy harmadát közlésre alkalmatlannak nyilvánította. Most, 30 évvel később végre teljes egészében olvasható az írás az új Galaktikában. Kapcsolódó anyagok:
Megjelent a 193. Galaktika
Hamarosan kapható a Galaktika 192. száma
Hétfőn a boltokban a 191. Galaktika
Galaktika 188 & 189. Kapcsolódó fórumok:
Galaktika
Galaktika Online
Metagalaktika

]]>