1914. április 2-án született Londonban Alec Guinness de Cuffe, vagy filmes körökben ismertebb nevén Alec Guinness. Egyik legemlékezetesebb szerepe Obi-Wan Kenobi volt a klasszikus Csillagok háborúja filmben, melyet a közönség imádott – ő pedig utált.


Híd a Kwai folyón (1957)A színész születési nevében a „Cuffe” édesanyja leánykori neve volt, ugyanis vér szerinti apját soha sem ismerte. A művész pályájának kezdetét természetesen színiiskolai tanulmányok jelentették, ezek mellett hirdetési cikkek írásával tudott pénzt keresni. 22 évesen debütált a színpadon: az Old Vic színház közönsége előtt mutatkozott be Hamlet szerepében. Első filmes munkáját az 1936-os Evensong című alkotáshoz lehet kötni, ám ez még csak statisztáskodást jelentett.

A karrierépítést megzavarta a második világháború. Guinness a királyi tengerészetnél szolgált matrózként, később a jugoszláv partizánok szállítmányozásában vett részt. A világégést követően, 1946-ban visszatért az Old Vic színházba. Filmes pályafutása is beindult. 1946-ban a Szép remények, 1948-ban pedig a Twist Olivér című filmekben kapott szerepet. Az 1949-es Nemes szívek, nemesi koronák című alkotásban nyolc különböző karakter formált meg bravúrosan. 1955-ben a Betörő az albérlőmben Peter Sellers-szel (Rózsaszín Párduc-filmek) komédiázott, majd 1957-en következett a Híd a Kwai folyón című, a világháború egy epizódját témájául választó alkotás, melyben máig emlékezetes és nagy hatású színészi alakítást nyújtott az elveihez minden körülmények között ragaszkodó Nicholson ezredes szerepében. A közönség mellett a szakma elismerését is kiérdemelte, Oscar- és Golden Globe-díjat kapott hiteles játékáért.

Pályája során több más nagyszerű filmben is bizonyított. Az 1962-es Lázadó hajóban Napóleon-korabeli brit hajóskapitányt, az Arábiai Lawrence-ben Feisal herceget, a három évvel későbbi Doktor Zsivágóban Yevgraf Zsivágót, az 1972-es Napfivér, Holdnővérben III. Ince pápát, míg az 1973-as Hitler: The Last Ten Day-ben magát Adolf Hitlert formálta meg a tőle immár megszokottá vált igényességgel. E felsorolásból is jól látható, egymástól nagyon eltérő karakterek szerepeit is meg tudta tölteni tartalommal.

Csillagok háborúja (1977)1977-ben alapozta meg ismertségét a mozinézők fiatalabb generációi körében, hiszen ekkor játszotta el Obi-Wan Kenobit, a Csillagok Háborúja idős Jedi-mesterét. „Soha az életben nem kellett még ennyi maszlagot elmondanom a vásznon” – nyilatkozta később, s állítólag annyira utálta a szerepet, hogy ő maga vette rá George Lucast: „ölje meg” Kenobit. Ennek ellenére 1983-ig feltűnt a klasszikus Star Wars-trilógia epizódjaiban, ám természetesen csak rövid villanások erejéig. 1983-tól pedig más filmekben is csak mellékszerepekben tűnt fel, például James Cameron Titanicjában.

A kitűnő művészt a filmes díjai mellett 1955-ben a Brit Birodalmi Rendjel parancsnoki fokozatával tüntették ki, négy évvel később lovaggá ütötték, majd 1994-ben a brit Becsületrend tagja lett. 2000 augusztusában, 86 éves korában távozott az árnyékvilágból. A mozit kedvelőkre megannyi emlékezetes alakítását, a jövő színésznemzedékeire pedig művészi hitvallását hagyta, melyet így foglalt össze: „Egyszerűség, tisztaság, hűség a szerephez.”

]]>