Elkészült és már csak a floridai Cape Canaveralba való átszállításra vár a Nemzetközi Űrállomás (ISS) új európai eleme.

A Colombus Laboratóriumot összeszerelése színhelyén, a németországi Brémában adták át egy hivatalos ünnepség keretei között, melyet Angela Merkel kancellár nyitott meg. Az eseményen képviseltette magát az európai űripar számos képviselője, élükön az ESA vezérigazgatójával, Jean-Jacques Dordainnel. A tervek szerint a 13 tonnás űrlabort május végén szállítják át az Egyesült Államokba, a Kennedy Űrközpontba egy Beluga teherszállító repülőgép rakterében, ahonnan egy űrsiklóval juttatják fel rendeltetési helyére.

Az 1 milliárd eurós projektet az EADS űrszállítmányozási részlege vezette, melyhez alvállalkozóként 10 európai ország közel 40 cége csatlakozott. A fejlesztés és a megépítés megközelítőleg 10 évet vett igénybe. A laboratórium maga egy henger alakú modul, amit úgy alakítottak ki, hogy elférjen egy űrsikló rakterében. Sajnos az űrsiklóflotta megrendülése az ESA Colombus modulhoz kapcsolódó terveire is jelentős hatással volt és van, ezért a laboratórium csak valamikor 2007 őszén indulhat el az űrállomás felé.

A Colombus célja, hogy kibővítse az űrállomás kísérletezésre használható területét, így a földi tudósok az ISS asztronautái segítségével jóval több biotechnikai, gyógyászati, anyag-, folyadék- és élettudományi kísérletet végezhetnének el a súlytalanságban. A modul 4,5 méter átmérőjű és 75 köbméternyi térrel bővíti ki az űrállomást. Saját energia- és hűtőrendszerrel, valamint kommunikációs csatornákkal rendelkező, jól felszerelt, önálló laboratóriumként fog működni, emellett elvileg 10 telefonfülke méretű tudományos kísérletekkel megpakolt rekeszt tud befogadni. Az FN.hu cikke
http://www.fn.hu/index.php?id=9&cid=132770&hirlevkatt=2006-05-05

]]>