A televíziós sci-fi irodalom egyik legenigmatikusabb sorozata, minden sci-fik ősatyja, az 1966-os STAR TREK kerül adásba február 6-án az AXN SCI-FI csatornán. A digitálisan felújított sorozat hétköznapokon hajnali 1-kor fut majd.

STAR TREK

Február 6-ától hétköznapokon 01:00-kor (ismétlés: következő hétköznap 19:00-tól)

A XXIII. században járunk, és a Föderáció Enterprise nevű csillaghajójának legénységével a néző beutazhatja a teljes galaxist, hogy az ötéves felderítő út során ismeretlen, új világokat fedezzen fel, új életformákat és civilizációkat ismerjen meg, és bátran oda utazzon, ahol emberfia még soha nem járt.

Az Enterprise vezetője James T. Kirk kapitány (William Shatner), első parancsnoka Spock (Leonard Nimoy), nélkülözhetetlen hajóorvosa pedig dr. Leonard McCoy (DeForest Kelley). A csillaghajó és összesen 430 fős legénysége szinte mindenre képes: ha kell, megküzd idegen fajokkal, megalomán számítógépekkel, időbeli paradoxonokkal, pszichotikus gyilkosokkal, sőt, még magával Dzsingisz Kánnal is!

Az első részben Az Enterprise Pike kapitány vezénylete alatt elfog egy segélyhívást egy elfogott földi hajóról. A csillaghajó követi azt s így eljut a Talos IV-re, ahol azonban Pike-ot elfogják a Talóziánok, egy, a bolygó felszíne alatt élő faj tagjai, akik az emberénél jóval fejlettebb aggyal rendelkeznek. A felderítőcsapat megpróbálja kiszabadítani a kapitányt, ami cseppet sem egyszerű feladat, hiszen a Talóziánok fő fegyvere, az illúzió rendkívül hatásos. Az illúzió a következő részben is nagy szerepet kap, mikor is Dr. McCoy és két társa megérkeznek Craytonhoz, hogy megejtsék a professzor éves egészségügyi vizsgálatát. Crayton felesége történetesen a doktor régi szerelme, akivel tíz éve nem látták.  Érdekes módon azonban, mikor Nancy megérkezik, a három férfi három egészen más nőt lát, majd a legénység egyik tagja hamarosan ismeretlen okból meg is hal…

Az eredeti STAR TREK három évfolyamot élt meg, összesen 80 epizóddal, és 5 Primetime Emmy-jelölést kapott. A sorozat sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy ezt követően 5 újabb széria is készült (közülük egy animációs), valamint tíz nagyjátékfilm, s a tizenegyedik premierje 2009 májusára várható. A Guinness World Records szerint az összes tévésorozat közül a STAR TREK ihlette a legtöbb, egy ismert sorozat mellékszálaira épülő új szériát, vagyis a STAR TREK-ből készült a legtöbb ún. spin-off sorozat.

Az eredeti STAR TREK sok más szempontból is forradalmian új szellemiségű sorozat. A széria fő megalkotója, Gene Roddenberry a távoli jövőbe helyezett csillaghajó allegóriáján keresztül, átvitt értelemben foglalkozott a hatvanas évek Amerikájának legnagyobb politikai és társadalmi problémáival, a sexizmussal, a rasszizmussal, a nacionalizmussal és az egész Földet fenyegető háború témájával. Végül pedig, a STAR TREK volt az első amerikai tévésorozat, melyben “fajok közötti” csók csattant két kitalált karakter, Kirk és Uhura között.

]]>