A 2009-es év utolsó SFportal Meetupja jön – szokás szerint a Főnix klubban. Négy előadással várunk mindenkit a sci-fi különböző területeiről. Előadóink lesznek: Paszternák Ádám: Lesznek-e könyvtárak a jövőben? Fuchs Péter: Az SF és a vallás Maróy Ákos: Machinima – CGI @ Home Miyazaki Jun: SF rendezvények itthon és a nagyvilágban Az előadásokról bővebben a Tovább után! Időpont: 2009. november 12., csütörtök, este 19:00 Helyszín: Főnix klub, 1061. Bp. Paulay Ede u. 5. (a Gödörtől két percre)

A BELÉPÉS INGYENES!

Térkép


View Larger Map

Az előadások

Paszternák Ádám: Lesznek-e könyvtárak a jövőben?

A jövő vajon inkább steampunk, vagy cyberpunk lesz? Az egyikben van helye a könyvtárnak – a másikban átveszi a helyét… nos, mi is? És még: az asimovi rendezett világ és a Szárnyas fejvadász viszonya a társadalom egyik legrégibb intézményével. Jósda hat percben.

Fuchs Péter: Az SF és a vallás

A Pitch Black zarándokjai New Mekka felé zarándokolnak, a Dűne vagy a Warhammer 40,000 univerzumát mindenható isten-császárok irányítják. Annak ellenére, hogy a tudomány fantasztikus űrhajókat épít és mozgat és a vidám tekintetű telepesek számtalan világot népesítenek be, az ősi babona, a „nép ópiuma” úgy tűnik nem veszít vonzerejéből. Hogy kerülnek az egyházak az űrbe, és milyen hatással van rájuk a súlytalanság? A nem létező hiperhajtómű eleve feltételezi egy magasabb intelligenca létét?

Maróy Ákos: Machinima – CGI @ Home

Pár éve a Jurassic Park mekkora truvaj volt – de ma már mindenki otthon készíthet effektekkel teli 3D animált filmet. Ahogy a 80-as évek a Desktop Publishing forradalmát hozták, a Machinima a Desktop CGI ígéretét hozza magával.

Miyazaki Jun: SF rendezvények itthon és a nagyvilágban

A pontos időpont bizonytalan ugyan, de nagy valószínűséggel az első sci-fi convention 1936. október 22-én történhetett meg, amikor 6 rajongó – köztük Frederik Pohl – vonatra szálltak, hogy más philadelphiai rajongókkal találkozzanak. A con szervezés azóta külön iparággá nőtte ki magát. Az előadás szomorú aktualitását adja, hogy az elmúlt héten húnyt el a világ legnagyobb sci-fi találkozójának, a San Diego Comic Connak a szervezője, Sheldon Dorf. Honnan hova fejlődtek az SF rendezvények itthon és a nagyvilágban? ]]>