Részleges napfogyatkozás lesz látható hazánkból szerdán a déli órákban. A pár percig tartó különleges természeti jelenség során a Hold a napkorong 56-64 százalékát takarja majd el. Ha valaki a teljes napfogyatkozást látni szeretné, akkor azt például Líbiából teheti meg.

{mosgoogle center} Március 29-én 11 óra 44 perckor kezdődik és nagyjából 13 óra 54 percig tart a részleges napfogyatkozás, amit hazánkból is megfigyelhetünk. A maximuma 14 óra 48 perckor lesz. Mivel a napba nézés súlyosan károsíthatja a szemet, a megfigyelést csak védőszemüvegen keresztül ajánlatos nézni. (A bekormozott üveg semmiképpen, illetve a napszemüvegek jó része nem megfelelő! A napbanézés vakságot is okozhat!)

Ha valaki többet szeretne megtudni a jelenségről, akkor nézzen bele a Polaris Tv adásába március 28-án délután 18 órakor, amikor is Mizser Attila: Készüljünk a napfogyatkozásra! című előadása lesz látható. Az élőben közvetített előadás során a részleges napfogyatkozásra készülve az érdeklődők visszatekinthetnek az elmúlt évek felejthetetlen napfogyatkozásaira, és megismerkedhetnek a holnap bekövetkező esemény „égi menetrendjével. A Polaris Csillagvizsgálóban másnap a látogatók biztonságos napszűrőkkel felszerelt távcsöveken át követhetik végig az égi jelenséget.
 
A teljes napfogyatkozás sávja Afrikán, az égei-tengeren, Törökországon, Grúzián, Oroszországon, Kazahsztánon és Mongólián halad át. Magyarországról részleges napfogyatkozást legközelebb 2008. augusztus 1-jén figyelhetünk meg a délelőtti órákban. Teljes napfogyatkozásra egészen 2081. szeptember 3-áig kell várni.

]]>