"Mi a fantasztikus? Ami nem természetes, ami álomszerű,ami vízió? Ami abszurd, irracionális, vagy tabu? Talán azt lehetne mondani:minden, amiről az adott korban nincs magától értetődő közmegegyezés."
(Wieland Schmied)

1886}

A fantasztikum a művészetben egy olyan vonulat, amely akülönböző korokban különböző formát ölt; társadalmi válságok, aktuálisbizonytalanság vagy más mélyre ható feszültségek kifejeződéseként. Legérettebbpéldáival a manierizmus, a romantika, a szimbolizmus és a szürrealizmusművészetében találkozunk. A fantasztikus művek a fura, mitikus, olykor erotikusvagy magamutogató formákat kedvelik; gyakran nem valóságos, irracionális vagyszürreális álomképeket mutatnak. A bajjal fenyegető jövő, a tájékozódás irántivágy, a komor képzelet vagy egy másik, csodálatos világ vízióját nyújtják.

 

Alkotói olykor kapcsolódnak az aktuális művészeti irányzatokhoz, de többnyire asaját útjukat járják és inkább belülről, mint kívülről tekintenek a világra. Eza könyv a fantasztikum művészetének jellegzetes példáit sorakoztatja fel a19-20. század fordulójától a jelenig.

Balthus – Hans Bellmer – Peter Blume – Arnold Böcklin -Fernando Botero – Maurizio Cattelan – Jake és Dinos Chapman – Giorgio deChirico – Fabrizio Clerici – Salvador Dalí – Paul Delvaux – Peter Doig – JamesEnsor – Leonor Fini – Ernst Fuchs – HR Giger – Rudolf Hausner – FerdinandHodler – Frida Kahlo – Fernand Khnopff – Gustav Klimt – Max Klinger – AlfredKubin – Wifredo Lam – Sidney Nolan – Richard Oelze – Odilon Redon – HenriRousseau – Pierre Roy – Rudolf Schlichter – Franz von Stuck – Dorothea Tanning- Werner Tübke – Andrew Wyeth – Csang Hsziao-Kang

Kiadó: Vince
Terjedelem: 96 oldal
Ára: 2275 Ft-

 

]]>