639 évig tart az amerikai zeneszerző, John Cage orgonakoncertje a németországi Halberstadt városában. A koncert 2001. szeptember 5-dikén kezdődött a partitúra szünetjelével. Az utolsó hang a távoli jövőben, 2640-ben hal majd el.

Az orgonakoncertről szóló híradások apropóját az adja, hogy a múlt héten megszólalt a koncert harmadik hangja: az orgonaművész akkordot váltott a hangszeren. A legelső szünetjel tizenhét hónapig tartott, s ezután az első hang (egy gisz moll akkord) 2003 február 2-dikán szólalt meg. A második hang (egy esz moll) 2004 júliusában hangzott fel, s mostantól már a harmadik hangot hallhatják mindazok, akik a következő másfél évben betérnek Halberstadtban a Burchard-templomba.

Az avantgárd zeneszerző, John Cage (1912-1992) művének címe: Organ2/ASLSP – ami  Amilyen Lassan Csak Lehet-et jelent. Cage nevéhez fűződik a zongorán lejátszott „Csend” darab, ami négy perc harminchárom másodpercig tart, s az elején a művész felhajtja a zongorafedelét, a végén lecsukja. A kettő között pedig néma csend. Cage az 1940-esnes években a zen buddhizmus és egyéb keleti filozófiák hatására alakította ki felfogását, miszerint minden hang potenciálisan zenei, s a zene a természeti folyamat része.

A zenedarabot számtalan orgonista fogja játszani (ha valaki hallani akarja, 20 perc alatt is le lehetne játszani). Az orgona fújtatását automata oldja meg (a szünetjel alatt is folyamatosan áramlott a levegő a sípokban), a hangokat pedig a billentyűzetre helyezett súlyokkal szólaltatják meg. 2001 szeptemberében 300-an voltak jelen, hogy „meghallgassák” a partitúra első szünetjelének indulását, de az már sci-fi, vajon hányan lesznek jelen az utolsó hangnál.

]]>