John Scalzi népszerű military scifi regényére, a Vének háborújára, adta hírül a Deadline. Nagyjából 10 éve van szó arról, hogy filmváltozat készülne a regényből, hírbe hozták már a Paramountot és a Syfy-t is – végül a Netflixnél kötött ki. Scalzi executive produceri minőségben fog részt venni a munkálatokban. A szerző rendkívül optimista a produkciót illetően. Mint a blogján írja, nagyon izgatott – és szerinte a Netflix az a hely, ahol a legjobb dolgok történnek. Ahogy fogalmaz, a Vének háborújának a Netflix lesz a legjobb otthona. Egyelőre csak az első kötet megfilmesítéséről van szó, nem pedig tévésorozatról – Scalzi szerint az első kötet amúgy is lendületes, bele fog férni egy két-három órás filmbe. Amit, ha sikeres lesz, további filmek is követhetnek. És hogy miről is szól ez az első kötet?

De mi történne akkor, ha a csillagközi háborúkat ezentúl nem a fiatalok, hanem az öregek vívnák? Olyanok, akik már leéltek egy teljes életet, dolgoztak, családot alapítottak, unokáik vannak… és már megöregedtek? A regény főhőse, John Perry is egy ilyen öregember: egy a sok újonc közül, akik 75 évesen beléptek a hadseregbe, jelen esetben a CDF-be (Colonial Defense Force) kötelékébe. No persze semmiféle háborút nem lehet felfegyverzett kriptaszökevényekkel megvívni – nem hogy csillagközi háborúkat fejlett idegen lényekkel szemben. Az Old Man’s War Földje nagyjából olyan, mint amilyen a sajátunk. A különböző országok megmaradtak, olykor vannak még háborúk, de alapvetően a régi, jó öreg Földről van szó. A világ leginkább boldog tudatlanságban él, ami a csillagközi eseményeket illeti. Ám majdnem minden nagyobb városban van egy-egy CDF toborzó iroda – amik meglehetősen sikeresen működnek. Hatvan évesen legalábbis elég sokakat elkezd foglalkoztatni a halál gondolata, és bizony ilyenkor csak elolvas, megnéz az ember egy-egy toborzó anyagot… ha az arról szól, hogy egy minimum két, legfeljebb tíz éves katonai szolgálatot bevállalva megfiatalodhat. Márpedig a CDF ezt ígéri: lépj be, megfiatalítjuk a testedet, cserébe viszont harcolnod kell. Ez persze nem egy életbiztosítás: a CDF nem a Csillagflotta, a galaxis meg nem a Bolygók Egyesült Föderációja. Épp ellenkezőleg: Darwin rémálmaiban sem jelenhetett meg ilyen durva, a túlélésért folytatott harc. A “vének” nem csak megfiatalított, de feljavított testekben élhetnek tovább, gyorsabbak, erősebbek, egészségesebbek, mint bármikor máskor. Nanotechnikával kevert genetikai módosításokat hajtanak végre az újoncokon, hogy állják a sarat. Vének háborúja kritika @ SFportal
Hogy pontosan kik lesznek a filmváltozat szereplői, forgatókönyvírója, rendezője, arról még nem lehet semmit sem tudni – egyelőre az előkészítési fázisban van a produkció. Mi mindenesetre nagyon várjuk. A regényt a magyar megjelenésekor sokaknak ajánlottuk, reméljük, a film is hasonlóan sikeres lesz:
Vének háborúja olyan regény, amit nagyon sokféle közönségnek jó szívvel lehet ajánlani. Akik szeretik a military sci-fit, azoknak ez kötelező olvasmány. Akik nem nagyon olvastak még ilyet, de szerették például a Battlestar Galactica sorozatot, vagy épp bírták a Csillagkapu katonai miliőjét, azok is bátran szerencsét próbálhatnak vele. De bátran a kezébe lehet adni olyanoknak is, akik sosem olvastak sci-fit, de szeretik a militáns tematikát – emlékezetes találkozás lesz ez számukra is, és könnyen megszerettetheti velük a sci-fit.

]]>