Twin Peaks mindössze egy évet élt meg, ám azóta sem nyugszik békében.

1990. április nyolcadika az idő távlatában médiatörténeti pillanatnak bizonyult. Ekkor indította útjára az ABC az összesen két szezont futó Twin Peaks című tévésorozatát. (Az első évad a pilottal együtt mindössze nyolc részből állt, a második pedig huszonkét epizódból). Már a nyitó képsorok sem nevezhetők szokványosnak: vörösbegy a faágon, ipari táj, szikrákat hányó körfűrész, titokzatos fenyőerdők, ködpárába burkolódzó vízesés, helyiségnév-tábla (Welcome To Twin Peaks), szereplő viszont sehol. A szériát a jelentős amerikai filmrendező, David Lynch nevéhez szokás kötni, jóllehet a legtöbb részt nem is ő rendezte (mindössze hatot jegyzett), kéznyoma mégis ottmaradt a filmen: a felszín alatt feltárásra váró misztikus rétegek sorjáznak, a kiismerhetetlen szereplőket a két legősibb drive, a szex és a halál mozgatja, a populáris műfajok egymásba játszanak, miközben lágyan szól az Angelo Badalamenti komponálta sejtelmes zene.

A sorozat helyszíne Twin Peaks, képzeletbeli kisváros valahol fenn északon, Washington államban, közel a kanadai határhoz. Messze vagyunk a bűnös nagyvárosoktól, New Yorktól és Los Angelestől, a kávé itt mindig forró és fekete, a pite almás és áfonyás, a házakat a környező fenyőkből építették. Ez az igazi Amerika, a becsületes, puritán emberek hazája, mintha csak egy turistacsalogató képeslapról lépett volna elénk. A település nem túlzottan fejlett: egy rendőrőrs, egy középiskola, egy kórház, egy szálloda, egy fűrészmalom, a „Dupla R” nevű kávézó, a „Roadhouse” diszkó, a határ túloldalán pedig a „Félszemű Jack” névre keresztelt bordélyház. A kisvárost titokzatos fenyőerdő szegélyezi, mely különösen az éj beálltával misztikus hangulatot kölcsönöz a szürke egű, szemerkélő eső áztatta tájnak.

A sorozat alapkonfliktusa egy gyilkosság, a népszerű tizenhét éves helyi diáklányt, Laura Palmert (Sheryl Lee) egy nylonba csavarva találják a folyóparton. A sokkot kapott városka külső segítséget kér a rejtély kibogozásához. A keleti partról Dale Cooper FBI-ügynök (Kyle MacLachlan) érkezik. Nyomozása során szép lassan feltárul, hogy az idilli Twin Peaks és lakosai egyáltalán nem olyan romlatlanok, kiismerhetők és boldogok, mint amilyennek tűnnek. Elsőként magáról az áldozatról derülnek ki furcsaságok (holttestében három férfi spermanyomát mutatja ki a helyi orvos, hamarosan kábítószer-függősége is napvilágot lát), de a többi szereplő sem marad el mellette: a városkában szinte mindenki kettős életet él, titkos utakon jár, nem az, akinek látszik; csak abba nem szerelmes éppen, akivel együtt van.

Az Index cikke

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/vox/twin4818/
]]>