Ted Nasmith, miután Átjáró Napi előadásában néhány rövid szóval bemutkozott, rengeteget mesélt képei születéséről és történetéről. Abba is beavatta hallgatóságát, hogy noha több más neves művész mellett őt is felkérte Peter Jackson, hogy működjön közre az „A Gyűrűk Ura” c. film elkészítésésnél, ő visszutasította a csábító ajánlatot.

Ted NasmithKésőbb – néhány pohár sör és vörös bor után a Kogart étteremben – a vacsorasztalnál elárulta az SFportal-nak, hogy azért tett így, mert élete nehéz szakaszát élte akkor. éppen elvált a feleségétől és új kapcsolatot kezdett, s a forgatás megkövetelte volna, hogy rengeteg időt  töltsön Új-Zélandon. Ez azonban nem tett volna jót új kapcsolatának.

Ennek ellenére Peter Jackson felhasználta Ted nem egy vázlatát a film hátteréül, ám Ted Nasmith neve csak nem került fel a stáblistára…

A kanadai festőművész, aki péntek délután érkezett Magyarországra, hogy az Átjáró Nap – Tolkien születésnapja rendezvény díszvendége legyen, hétfőn eltölt pár órát a Magyar Tolkien Társaság tagjaival, akik a vasárnapi Tolkien születésnapon a rendezvény megszervezésével voltak elfoglalva, s ezért csak futva találkozhattak vele. Ezek után megnézi Budapestet, többek között elmegy a magyar Parlamentbe is. Kedden száll repülőgépre, hogy visszatérjen Torontóba, a Magyar Tolkien Társaság ajándékával, egy személyesen neki készíttetett bronzplakettel, és egy Hungary 360 panorámaalbummal, amiből talán majd ihletet is tud meríteni következő festményeihez. Királyházi Csaba, Ted Nasmith és Kevin H. Twelve a Kogart étteremben Kapcsolódó anyagok:
Magyarországra érkezett Ted Nasmith 
Egy rég várt ünnepély – J. R. R. Tolkien 114. születésnapi ünnepsége

]]>