Dr. House, a CSI bármelyik inkarnációja, Dr. Bones – mindegyik tökéletes sorozat, de mégis, valami hiányzik, egy apró fűszer, ami még kiválóbbá teszi őket. Ez pedig a sci-fi – de mitől különlegesebb egy sci-fi sorozat, mint bármely másik? Miért okoz nagyobb sorozatfüggőséget? Évek óta járunk olyan sci-fi találkozókra, mint a FedCon, és olykor-olykor mi is rendezünk találkozókat a magyar sci-fi rajongók részére, ahova igyekszünk elhozni színészeket, forgatókönyvírókat vagy a stábok tagjait. Jellemző, hogy a sci-fi területén léteznek ilyen jellegű közönségtalálkozók: több száz, akár több ezer sci-fi rajongó képes összegyűlni egy-egy ilyen alkalommal. Jellemző, hogy világszerte több millióan képesek kedvenc, legfőképp sci-fi vagy fantasy szereplőiknek beöltözni, és így megjelenni ezeken a rendezvényeken. És nagyon úgy tűnik, hogy ez a science-fiction zsáner sajátossága: hiába iszonyatosan sikeres a CSI-franchise, nem jellemző, hogy a CSI-rajongók összeállnának, és rendezvényt szerveznének rajongásuk tárgyának. Rick Worthy, aki 2010-ben volt vendégünk, rengeteg sorozatban játszott kisebb szerepeket: köztük a CSI-ban is, mégis a Csillagkapuban és a Battlestar Galactica-ban nyújtott alakításáért jegyezték meg őt a tévénézők. Míg a különféle tévésorozatok sztárjait legfeljebb PR-eseményeken kaphatjuk el élőben (pl. A. J. Buckley és Jerry O’Connell az AXN-szervezte sajtópartikon jelent meg itthon), addig a sci-fi sorozatok kisebb mellékszereplői is járják a világot, rajongói meghívásoknak eleget téve.

AXN Sci-Fi – SFportal Találkozó 2008
  Ám ne higgyük azt, hogy kizárólag a színészekkel való találkozás miatt képes egy csapat rajongó összegyűlni – mert ilyesfajta jellegű találkozók itthon például már 12-15 éve is voltak, amikor még senki nem reménykedett abban, hogy Magyarországra is eljöhet egy sorozat-sztár. A tévésorozatokat azért kedveljük, mert olyan karakterek vannak bennük, akiket meg tudunk szeretni, vagy tiszta szívből tudjuk őket gyűlölni; olyan környezetben játszódnak, és olyan történetük van, ami érdekel minket – egy jó sci-fi sorozatot pont ugyanezek miatt szeretünk. De a sci-fi sorozatokban van ezek felett valami láthatatlan, megfoghatatlan plusz, ami belőlünk, a nézőkből képes az átlagnál erőteljesebb rajongást kiváltani. Kreatív hajlamoktól függően van, aki rajzol, más fanfictiont ír, jelmezt készít magának, zenés videókat gyárt, honlapot vagy épp blogot kezd el működtetni. Az átlagosnál többen lépnek túl a passzív befogadói, nézői attitűdön, és a saját kreativitásukat hozzátéve élőbbé teszik ezeket a sorozatokat. Élőbbé, mint amennyire a stáb saját erejéből képes lett volna – legyenek ott a legzseniálisabb rendezők, színészek, forgatókönyvírók.
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Trailer in SGA style – készítette: Chaya
  A titok egyik nyitja lehet, hogy ez: az alkotók kreativitása megtermékenyíti a rajongók kreativitását is, a rajongói alkotásokkal pedig a teljes sorozat válik gazdagabbá és élőbbé. Arra születtünk, hogy közösségben éljünk, és mindezt valamilyen módon aktívan éljük meg. A sci-fi – legyen az irodalom, film, sorozat – aktivizálja a közönséget, és közösséget teremt. Olyan közösséget, ahol életre szóló, sci-fin túlmutató barátságok születnek, vagy épp élete párját találja meg az egyszeri rajongó. Úgy mozgatja meg az embert, hogy aztán az meghatározza az életpályáját is: ha körbekérdeznénk a NASA-ban például, rengeteg olyan egykori (?) Star Trek rajongót találnánk, akit az Enterprise lökött a tudomány útjára. Valahol ez aztán az adott sorozat sikerességének igazi mérőjévé is válik (a nézettség atyaúristenén túl persze): a Flash Forward vagy a The Event hiába töltötte ki az első évadát, hiába voltak benne az agyat megmozgató rejtélyek, mentek a kukába. A Firefly ellenben hiába kapott félúton szégyenteljes kaszát, megmaradt a rajongók szívében, és még most is szívesen emlékezünk az epizódjaira. Anno három évad után levették a képernyőről a Star Trek-et, de a rajongók annyian voltak, annyira hangosak voltak és annyira aktívak és kreatívak is egyben, hogy nekik köszönhetően újabb sorozatok, újabb filmek láttak napvilágot. És persze vagyunk egy páran, akik képesek vagyunk tiszta szívből kinevetni saját magunkat is: paródia csak abból születik, ami méltó is rá. A Star Trek üvöltött egy Galaxy Quest­-ért, és szegényebbek lennének a Star Wars rajongók is, ha nem született volna egy Fanboys. De hogy érdemes görbe tükröt tartani az egész sci-fi rajongás elé, arra – minő meglepetés! – egy újabb tévésorozat a bizonyíték, a The Big Bang Theory. Most már csak a TBBT-találkozók hiányoznak… ]]>