Kedd este közép-európai idő szerint 23 óra 10 perckor a Discovery levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), majd mintegy húsz perc alatt félig körberepülte az űrállomást, hogy az űrrepülőgép utasai fénykép- és filmfelvételeket készíthessenek az ISS-ről. A Földre való visszatérés a tervezettnél egy nappal később, pénteken következik be egy beragadt napelemtábla miatt.

Robert Curbeam és Christer Fuglesang az ISS mellettA Discovery hét űrhajósa nyolc napot töltött az űrben, s az utazás során négy űrsétát is végrehajtottak, külső szerelési munkákat végezve. Ebből csak három volt előre betervezve, a negyedikre hétfőn a régi napelem körül támadt bonyodalmak miatt került sor. A harmónikaszerű szerkezet szorítógyűrűi ugyanis beragadtak, ezért a tábla nem húzódott össze kielégítő mértékig. Emiatt aztán Robert Curbeam új csúcsot állított fel: ő az első asztronauta, aki négy űrsétával dicsekedhet egyetlen űrrepülés alatt.

A Discovery leválása után az űrhajósoknak még számos elvégzendő feladatuk van. Szerdán az asztronauták még egyszer átvizsgálják a Discovery külső felületét, esetleg az elmúlt időszakban történt sérülésekre vadászva. Ez nem tart tovább egy napnál. Ezután az első adandó alkalommal, amikor megfelelő az időjárás, fékeznek és leszállnak a Kennedy Űrközpont területén. Ideális esetben a landolás pénteken este, magyar idő szerint 21óra körül várható. Készleteik révén maximálisan vasárnapig maradhatnának Föld körüli pályán – de a tervek alapján a legénység már otthon tölti a karácsonyi ünnepeket.

Már most kijelenthető, hogy a bonyolult küldetés teljes sikerrel járt, az asztronauták mindent a tervek szerint készítettek elő a következő, tavaszra esedékes űrrepülőgépes küldetéshez. Az ISS háromfős legénysége továbbra is az űrállomáson marad – közölte a houstoni földi repülésirányító központ.

Kapcsolódó anyagok:
Úton a Discovery a Nemzetközi Űrállomás felé
Meghiúsult a Nemzetközi Űrállomás pályakorrekciója

]]>