Május 31-én megkezdődött a 78. Ünnepi Könyvhét. A csütörtöki indulás még a kezdeti harmatosság jegyeit mutatta, és bár a májusi es? aranyat ér, a Vörösmarty téren azért nem örültek olyannyira a futó zápornak sem a könyvek mögött állók. Az SFportál tett egy kört a sokadalomban, nézelődött és kérdez?sködött. Kiderült: szombaton érdemes kimenni leginkább.

Az Agave kiadó 8-as számot viselő pavilonja a Deák utcára benyúló pavilonsorban található. Itt megtudtuk, hogy a fesztivál általuk meghívott díszvendége, Steven Saylor, csütörtök este már Budapesten lesz. Pénteken személyes tárlatvezetést kapva körbejár a római kori emlékek között, majd szombaton dedikál az Agave standjánál, illetve vasárnap a Mamut Libriben. Saylor legújabb könyve, mely egyébként keménytáblásként jelent meg, és Róma történetének több jelentős részét dolgozza fel, a többi könyvvel együtt 20 százalék kedvezménnyel megkapható. (Ez nem Gordianus-történet!) Ez a 20 százalék kedvezmény általában jellemz?: a Tuan kiadó 33-as számú standján is ennyivel kevesebbet kell fizetni a könyvbarátoknak. A kiadó a sci-fi kedvelőknek is jelentetett meg most egy régi újdonságot: Gáspár András Ezüst félhold blues regénye erősen b?vített szöveggel 18 év után ismét a közönség kezébe kerülhet. Ugyanitt kapható F. Tóth Benedek Mellékhatás című novellaválogatása is, mely a Graal könyvek kiadó gondozásában látott napvilágot. A Tuan kiadó újdonságai és a Graal könyve
Eduárd képregénybolt és Roham-pavilonA Gerbeaud cukrászdával szemközti pavilonsoron a Tuan mellett található a képregényben utazó Képes kiadó (Eduárd Képregénybolt) pavilonja is, közvetlen a sarkon. Velük „költözött” össze erre a pár napra a Roham magazin szerkesztősége. A Roham 4. száma egyébként június elsején jelenik meg és ingyenesen elvihet?. Több a fantasztikumban járatos kiadónak nincs külön pavilonja egyébként ezen a könyvhéten, mely kisebbnek tűnik az előzőeknél – legalábbis a Vörösmarty téren úgy tűnt. Ennek nyilván az is oka, hogy a tér egy része az építési munkálatok miatt nem volt bepavilonzható. Ám ezeknek a kiadóknak a könyvei is jelen vannak (például a Galaktika újdonsága, Kasztovszky Bélától a Grin), hiszen a terjesztők egy része is kivonult a könyvhétre. Persze, hogy a hétvégére időzítik a dedikációk többségét a kiadók: a szombati nap lesz a leghúzósabb a Vörösmarty téren. Valószínőleg a legny?gösebb nap is ez lesz, hiszen a legnagyobb tömegre is ekkor kell számítani. Az ördögi kör: sok ember jön a programokra, tehát sok program kell, ami még több embert érdekel… Könyvheti utcaképMindenesetre kis ízelít?, ki és mi várható szombaton:

Böszörményi Gyula 11 órától a Jonathán könyvmolyképző asztalánál
Gáspár András, Szalkai László, Gáspár Péter 14 órától a Tuan asztalánál.
Steven Saylor 15 órakor az Agave asztalánál
Tóth Csilla és Kleinheincz Csilla 15 órától a Képes kiadó és a Roham asztalánál
Kasztovszky Béla 13 órától a Ráció kiadó asztalánál …és még sokan mások…


Kapcsolódó: Ünnepi Könyvhét – orka bejegyzése]]>