Két elbeszélés is kötõdik az e havi központi témához, az idén 40 éves Star Trekhez. Harlan Ellison Hugo-díjas forgatókönyvét még a 60-as években vetített tévésorozathoz írta, majd abból James Blish írt novellát. A cím: Város az örökkévalóság peremén. McCoy doktor egy baleset hatására visszakerül a Föld 1930-as éveibe, és szerencsétlen módon megváltoztatja a történelmet. Kirk kapitányon és Mr. Spockon a sor, hogy helyrezökkentsék a dolgokat. M. Shayne Bell Az életért érdemes élni címû írása már az Új Nemzedék egyik kalandját meséli el. Az Enterprise legénysége egy pusztulásra ítélt bolygó eszkimó telepeseit menekíti, ám egy tragikus szerencsétlenség a megmentõkbõl segítségre szorulókat csinál.További írások: Jerry Oltion A szemtanú-ja a halhatatlanná vált emberiséget a helyszûke problémájával szembesíti: új születés már csak halál árán tervezhetõ be. James Tiptree Jr. elbeszélése, a Sugározzanak haza egy fiú története, akinek képzelete egy szörnyûséges háború mindennapjainak poklát kedvenc tévésorozatának képeivel helyettesíti be a túlélés érdekében. Az egyik ajtón belépünk, Szélesi Sándor novellája emberi megfigyelõt küld egy haldokló világra, akinek a beavatkozás esélye nélkül kell végignéznie a kataklizmát. Roger Zelazny Autó-dafé-ja olyan jövõt mutat be, amelyben emberek és gépek vívják egymással halálos viadalukat a tömegek szórakoztatására. Az e havi retró Juan G. Atienza spanyol szerzõ elbeszélése, a Három- vagy négymilliárd kivándorló. A történetben a túlnépesedés problémájára igen egyedi megoldást találnak: a fölösleget vissza kell telepíteni a távoli múltba.
 
A hónap fõ témája a Star Trek. A nálunk elõször Ûrszekerekké korcsosult névvel bemutatott sorozat 40. születésnapját ünnepli. Az újságban bemutatják a sorozat történetét, múltját és jövõjét, valamint, hogy milyen hatással volt a technikára, a tudományra, a társadalomra, és az emberekre. A megvalósult sci-fi keretében egy olyan készülékeket és egy olyan fegyvert mutatnak be, amelyeket a Star Trek inspirált. 
 
A játék rovatban alternatívát kínálnak azoknak a férfiaknak, akiknek elege van a hús-vér nõkbõl. Virtuális barátnõ a mobiltelefonon keresztül. De lehet, hogy mégsem ez a legjobb megoldás?
 
Genetikus tervezés, kognitív képességeink gyógyszerekkel történõ fokozása, õssejt-kutatás, öregedés elleni medicina, ember-gép szimbiózis Valamennyi módszerrel meghosszabbítható a Homo sapiens élete. De vajon van-e jogunk hozzá?  merül fel egyre gyakrabban a kérdés. Ezzel foglalkozik az élethosszabbító tudományok címû írás.
 
Szeptemberben is folytatódik a Galaktika fotópályázata. A szerkesztõség munkatársait furdalja a kíváncsiság, vajon a Galaktika magazin a világ mely pontjaira jut el. Ezért fotópályázatot hirdettek meg két kategóriában. 
 
Tartalom:
6 Walter Jon Williams: Léthé (elsõ rész)
16 Játék… és virtualitás
18 H. Ellison  J. Blish: Város az örökkévalóság peremén
30 40 év az ûrben
34 A Star Trek-hatás
38 M. Shayne Bell: Az életért érdemes élni
54 Filmajánló
56 Jerry Oltion: A szemtanú
62 Megvalósult sci-fi
64 James Tiptree Jr.: Sugározzanak haza!
74 Megvalósult sci-fi
76 Szélesi Sándor: Az egyik ajtón belépünk
82 Könyvajánló
86 Roger Zelazny: Autódafé
90 Juan G. Atienza: Három- vagy négymilliárd kivándorló
]]>