Boltokban a Galaktika 216., márciusi száma, benne többek között Mark A. Rayner, Michael Swanwick, Michael T. Cricket, Edward Hoch, Ruth Nestvold, Gustavo Valente, Ivan Jefremov, Nancy Kress, Cherry Wilder írásaival. Az első tavaszi szám központi témája a digitális nyom, és a novellák, cikkek mellett interjú olvasható benne Nemere Istvánnal.
Tartalomjegyzék: 6 Mark A. Rayner: Kék görbület
14 Játék… és alternatív célok
16 Michael Swanwick: Ónmocsár
28 Digitális nyom: RFID
36 Michael T. Cricket: Csak egy lövés
42 Edward Hoch megemlékezés
43 Edward Hoch: A volfrámvadászok
54 Megvalósult sci-fi
56 Ruth Nestvold: Mars – Útikalauz turistáknak
64 Filmajánló
66 Gustavo Valente: Betel
72 Megvalósult sci-fi
74 Ivan Jefremov: Öt kép
79 Az ember, aki nem tud nem írni – beszélgetés Nemere Istvánnal
82 Nancy Kress: Vissza a természetbe
88 Könyvajánló
90 Cherry Wilder: Messzi nyugaton

Kedves Olvasó!
Amikor ezeket a sorokat írom, még hatása alatt állok egy ritka élménynek. Tegnap éjjel ugyanis teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhettek azok az álmatlanok vagy kitartó éjszakai égboltkémlelők, akik nem sajnálták az időt, és képesek voltak fent maradni hajnali 4-ig. Pontosan 3 óra 51 perckor érkezett el a csúcs, azaz a teljes holdfogyatkozás, de mivel a Föld árnyéka meglehetősen lomhán kúszott kísér?bolygónk elé, sokáig gyönyörködhettünk a nem mindennapi eseményben. A Holdból csak egy narancsosvörös halvány folt látszott, mintha lekapcsolták volna, döbbenetes látványt nyújtott. Persze holdkórosak azért nem lettünk, elég sok a tennivalónk, hiszen jövőre lesz a Galaktika 30 éves, ami elég nagy esemény. Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan periodika van a nyomtatott sajtópiacon, ami megérte a 30. születésnapját. Addig pedig még jó sok magazinnal és könyvvel szeretnénk olvasóinknak a kedvében járni.
Januárban boltokba került az új Nemere, pár napja pedig a Frederik Pohl-féle Átjáró-sorozat 5. hícsí-története is. Március közepén megjelenik az őrség-tetralógia 3. kötete, és még az év második felében befejezzük a népszerő orosz szerző, Lukjanyenko sorozatát. Szintén az idén zárul le Arthur C. Clarke trilógiája, az Id?odisszeia, Elsőszülöttek címmel, és folytatjuk a Hugo-díjas Robert Charles Wilson kiváló Pörgését, annak Tengely című második kötetével. A hazánkban méltatlanul agyonhallgatott, de a világ másik felében legendává nőtt Neal Stephenson SnowCrash című regényének folytatása is az idén debütál Gyémántkor címmel, és tovább járjuk a kiváló Joan Slonczewski Elízium-univerzumát, a soron következő Elízium lányával. Persze itt még nincs vége, mert lesz új magyar szerzőnk is. Az áprilisi Könyvfesztiválra jelentkezünk az Eurocon-díjas Szélesi Sándor új regényével, és bemutatjuk Jack McDevitt tavalyi Nebula-díjas regényét, Született stratéga címmel. Szintén áprilisban lesz kapható a MetaGalaktika jubileumi 10. száma, amely az olimpia évében mi mással is foglalkozhatna, mint a kínai SF irodalommal? Az év második felében pedig elkezdjük a legendás Clive Barker új regényciklusát Abarat címmel, valamint – szokásunkhoz híven – magyarra ültetjük Vernor Vinge tavalyi Hugo-díjas kötetét, A szivárvány végét.
Azután, ha minden jól megy, lesz HiperGalaktika 02 és új Wiliam Gibson meg Robert Ferrigno, valamint számos egyéb meglepetés, nehogy olvasmány nélkül maradjanak Kedves Rajongóink! Néhányukban talán felmerül a kérdés, vajon hogy bírjuk szusszal? Nos, szerencsénk van, lesz rá b?ven időnk, ugyanis az idei év egy teljes nappal hosszabb, mint az előző három közül bármelyik. 🙂
Burger István
főszerkesztő
]]>