derül ki a HVG Online mai cikkéből. A könyvpiacon túltermelés van, a vásárlói réteg szűkül, a gazdasági válság hatásait pedig a könyvkiadókra akarják áttolni a terjesztők.

A Libri igazgatója nem tagadja, ők most „erőből” tárgyalnak. „Talán ez természetes is” – mondja – „hiszen más dimenzióban kell gondolkodnunk nekünk, akik közel 500 alkalmazottal, évente 1.8 – 2.0 millió vásárlót szolgálunk ki, közel 20.000 négyzetméteren, 5000 nm-es raktárbázissal, országos logisztikai hálózattal. Nem várhatjuk, hogy a mi helyzetünket átlássák, de az elengedhetetlen, hogy a kiadók eredményorientáltan gondolkozzanak és legyen válságkezelő programjuk a következő évekre.”
A jövő héten induló SFportal Meetup rendezvénysorozat is bővebben foglalkozik a témával – méghozzá egy új szemszögből. Előadónk lesz a hazai könyvpiac egyik kiemelkedő szakértője, Janzer Frigyes, a Prospero Könyvei ügyvezetője. Miért fontos az olvasónak, hogy legyenek független könyvkiadók, azaz mit veszítene, ha nem lennének? Mi fenyegeti ma a függetleneket Magyarországon? Van megoldás? Mit tanulhatunk a nyugati példákból? Ezekről a témákról szól az előadás, és – szembemenve a mai pesszimista jóslatokkal – egy reális, már a közeljövőben megvalósuló kiutat is igyekszik megmutatni. ]]>