Patrick_StewartPatrick Stewartot, az Enterprise csillaghajó Jean-Luc Picard kapitányát, az X-Men filmek Charles Xavier professzorát, illetve számos Shakespeare-adaptáció főszereplőjét 2010-től hivatalosan a Sir Patrick megszólítás illeti. II. Erzsébet királynő a (filmes-és színházi) dráma műfajában kifejtett példaértékű munkássága elismeréseként fogja lovaggá ütni az idén 69 esztendős színészt.

A Buckingham Palotából származó pletykák szerint Őfelsége nagy rajongója Patrick Stewartnak. „Ez egy fantasztikus elismerés egy fantasztikus színésznek” – tette hozzá egy forrás. „Ő a saját műfajában egyike a legjobbaknak, mind népszerű televíziós, mind klasszikus színpadi szerepeket tudhat magáénak.”

A színész – kőkemény munkáspártiként – sokak példaképe, hiszen gyakorlatilag a semmiből küzdötte fel magát. Nemrég beszélt először szomorú gyermekkoráról, és állt ki a családon belüli erőszak áldozataiért. Fiatal korában alkoholista édesapja terrorban tartotta őt és édesanyját. „Alig bírtam elviselni a helyzetet: szörnyű dolgokat láttam, amikről tudtam, hogy helytelenek, de senkihez sem fordulhattam segítségért” – mondta. Ekkor fordult a mozi világa felé, a hétvégi filmek jelentették számára az egyetlen kiutat saját életéből. „…bizonyos értelemben arra születtem, hogy színész legyek, hogy egy látszat-világban élhessek.”

Filmjei mellett a Royal Shakespeare Company több, mint 60 színdarabjában volt látható. Hamlettől Macbeth-en át Prosperóig az összes fontosabb szerepet eljátszotta már. 2008-ban Claudiust játszotta David Tennant (Dr. Who) oldalán, amiért Laurence Olivier-díjat kapott. Egy évvel később már Sir Ian McKellennel parádézott a Godot-ra várba című darabban.

[caption id="attachment_5614" align="aligncenter" width="467" caption="David Tennant (Hamlet) és Patrick Stewart (Claudius)"]tennant-stewart[/caption]

Számos díja és jelölése mellett 2000 óta a Brit Birodalom Tisztje (Officer of the Order of the British Empire), 50éve töretlen pályafutása megkoronázásaként jövőre pedig már Lovagparancsnoka lesz.

Sir Patrick Stewart hazánkban is járt: miközben Glenn Close-al forgatták Magyarországon a Lion in the Winter című filmet, volt olyan kedves, hogy elfogadta az első Átjáró Nap meghívását, hogy találkozzon a magyar rajongókkal. Gratulálunk neki!

]]>