A nagy távolságokba küldött bolygóközi szondák olykor másra is jók az eredeti küldetésükön kívül. Ezúttal a Merkúr felé tartó MESSENGER-t használták egy újszerű kísérlethez: lézerimpulzusokkal „váltottak üzenetet” a szondával.

A kutatók a napokban egy több mint fél évvel ezelőtt végzett kísérlet sikerét jelentették be. A MESSENGER 2005 májusában 25 millió kilométerre járt a Földtől, amikor lézernyalábokkal „üzenetet váltottak” a szondával. Egy földi obszervatóriumban lézernyalábbal célozták meg a MESSENGER-t, majd a szonda a lézer magasságmérőjével küldött „válaszjelet”, amelyet a küldő obszervatóriumban sikerrel detektáltak. Természetesen a lézernyalábok semmiféle adatot, vagy parancsot nem közvetítettek, mindössze a kétoldalú lézerkommunikáció lehetőségét mérték fel a kutatók – sikerrel.

A szakemberek szerint a lézeres bolygóközi kommunikáció akár 1000-szeres adatátvitelt is lehetővé tehet a rádiós módszerhez képest. Mai reményeink szerint a NASA Mars-szondái által tartott 128 ezer bit/másodperces adatátviteli csúcstechnikát 1 és 30 millió bit/másodperc sebesség válthatná fel egy Mars-szonda esetében – függően a két bolygó helyzetétől. Kis iróniával azt mondhatnánk, mintha most folynának a modemes űr-Internet felcserélésének tesztjei a száloptikással. Az Űrvilág cikke

]]>