Az internet, úgy tűnik, még mindig egy olyan médium, amelyikkel azótasem tudnak mit kezdeni az olyan nagy mammutcégek, mint a zene vagyfilmforgalmazók. Folyamatosan széllel szembe próbálnak pisilni, éscsodálkoznak, hogy olyan lesz a nadrágjuk. Vagy pedig megragadtakvalahol a középkorban – a Föld nem gömbölyű, a távoli messzeségben azóceán lefolyik a korong szélén, amit amúgy is négy teknősbéka tart ahátán. Csak épp most arról szól a fáma, hogy az egybesült államokon túlnincs is semmi, csak a nihil, meg néhány arab terrorista. Pedig már épp kezdtem volna örülni, hogy kezdenek eszükhöz térni ezek akőkorszakban leledző mammutok, legalábbis a tévéstúdió nevezetűalfajuk. Tegyük letölthetővé ezt, meg azt a sorozatot – jön naponta ahír, akár itt, az SFportalon is. Nézzétek meg az aktuális epizódot ahonlapunkon, mondja a másik csatorna – oké, kiáltok fel boldogan.
Aztán jön a pofon – eleddig valamennyi nagy dérrel-dúrral beharangozottlegális letöltési lehetőségről kiderült, hogy csak amerikaifelebarátaink férhetnek hozzá. Ennek aztán hihetetlen sok értelme van. Az internet egyik legfőbbelőnyös tulajdonsága, hogy határok nélkül bárkit el lehet vele érni,aki felcsatlakozik rá, legyen az Afrikában, vagy Japánban, vagy éppMagyarországon. Ez viszont egy akkora nagy piacot jelent, amit vétekkihasználatlanul hagyni – dollármillióktól fosztja meg magát egy ABCkaliberű cég.
1-2 dollár hetente egy epizódért a legjobb sorozatokból nem nagy pénz -kevesebb, mint egy doboz cigi ára. Ha arról van szó, a magam részérőlkevesebbet dohányoznék inkább, mintsem lemaradjak egy-egy izgalmasrészről. Az átlag amerikai polgár is nyilván így gondolhatja – eztfényesen bizonyítja a mai hír, mely szerint a Lost az utóbbi hetekbenveszített a nézettségéből, ugyanakkor a netes eladásokat a legfrissebbrészek vezetik. Vajon hányszoros hasznot termelt volna az iPodoseladás, ha bárhonnan meg lehetett volna venni? Még mindig a széllel szembe megy a termelés, épp csak annyira fordultakel az illetékesek, hogy a másik nadrágszárat nedvesítsék össze. Mertmit tesz ilyenkor az egyszeri internetező sorozatfüggő? Széttárja akezét, hogy oké, hát erre találták ki az ftp-t, meg a filecserélőhálózatot. Kénytelen két-három napot várni, amíg feltűnnek az elsőjóminőségű rippek, levadássza a kedvenc helyéről, és egy büdösbuznyákot nem fizet érte soha. Holott igen masszív az a közösség is,aki igazából nem szeretne várni lehetőleg egy percet sem, és egyébkéntis, ésszerű árat hajlandó lenne megadni. A letöltők, filecserélők ugyanis nem tolvajok, bármennyire közkedvelthúzása is ezt hangoztatnia egyes kiadóknak. Mitöbb, a Sony BMG körülnemrégiben kirobbant botrány pontosan azt jelzi, hogy a kiadókatabszolúte nem érdeklik az efféle erkölcsi megfontolások.
Mint ismeretes, a Sony BMG a legújabb CD-in olyan másolásvédelmi technológiát alkalmazott, amely:
a., minden valószínűség szerint olyan nyílt forráskódból származórészleteket használt fel, amelyeket nem alkalmazhatott volna, vagylegalábbis nem ilyen formában
b., a felhasználók tudta nélkül telepített programot azok számítógépére(mellyel egyébként a kaliforniai törvényeket is megsértette)
c., működését tekintve egy igen kártékony vírusra hasonlít – egyébirántjó kis biztonsági rést feszítve a valódi vírusok számára. Az érem másik oldala, hogy macerás olyan dolgot ellopni, ami nincselérhető közelségben. Gondolok itt azon megszámlálhatatlan sorozatra,amelyek itthon nem hozzáférhetőek. Nincs hazai jogtulajdonosuk, mertsenki nem vette meg vetítési jogait, nagy valószínűséggel amúgy semkapható egyetlen DVD boltban sem – van ez így zenékkel is, ugye.
Azok a tévécsatornák, DVD forgalmazók, akik tehát abban a helyzetbenvannak, hogy fizethetnének, azok nem invesztálnak az adott filmbe,zenébe, sorozatba. Ez viszont azt is jelenti, hogy az alkotóknak sohanem is származna bevételük a magyar nézőkből – így nincs értelmekárokozásról, lopásról sem beszélni. Ezen változtathatna, ha rájönnének, hogy az USA-n kívül is van élet,itt is vannak nézők, rajongók, akik szívesen hozzáférnének legálisan isaz adott alkotásokhoz. Akár úgy, hogy néhány reklámot meg kell nézniérte cserébe, akár úgy, hogy fizetnek 1-2 dollárt. Az effajtaértelmetlen területi korlátozások viszont, amiket bevezettek, továbbrasem fogják a bevételnövekedést, illetőleg a filecserélő hálózatokvisszaszorulását eredményezni. Épp ellenkezőleg.
Az internet egyik fő lényege, hogy nincsenek határok – nem kellenetehát azzal próbálkozni, hogy a .com domain "átlépésekor" is kérjük azUSA-ba érvényes vízumot. Kapcsolódó: Tévésorozatok az Apple oldalán
Threshold a neten
Nagy siker a letölthető Lost
]]>