Ridley Scott országa leszünk-e? Körkép a mai magyar sci-fi-ről.


Sci-fi elemeket használó filmek mindig is készültek Magyarországon, olyan film azonban, ami megfelel a műfaj íratlan szabályainak még nem készült hazánkban – legalábbis nem a nagypályán.

„Egy filmesnek nagyon jó dolog sci-fit csinálni, szabadjára lehet engedni az ötleteket” – mondta el Dési András György, a brüsszeli fantasztikus filmek fesztiválján nemrég fődíjat kapott A 639. baba című kisjátékfilm társrendezője. Móray Gábor és Dési filmje a jövőben játszódik: a főszereplő egy férfi, akit folyamatosan egy lapos televízió követ. A szobát két cső köti össze a külvilággal: az egyiken az étel, a másikon a guminő érkezik minden este. A guminő azonban egy nap bedugul a csőbe.

„Ez kamaradráma, amire rá van húzva egy szemkápráztató héj. A forgatás három napig tartott, az utómunka viszont több mint egy hónapig. Amikor megírtuk a sztorit még fogalmunk sem volt, hogy fogjuk megcsinálni. De az utómunka során a trükkstúdióban sokmindent meg tudtunk valósítani” – nyilatkozta a rendező. A film HD-technikára készült, 4 millió forintból. A 639. babát a Budapest Film mutatja be, a tervek szerint egy hangulatában hozzáillő nagyjátékfilm előtt vetítik majd. A forgalmazó őszi, de legkésőbb jövő év eleji bemutatót ígér.

Az Index cikke

]]>