Az emberiség fenntartható lélekszáma: 100 millió fő?

„A tengerszint-emelkedést nem lehet megállítani: hátrébb kell húzódni a tengerpartról.” Zágoni Miklós éghajlatkutató beszél a katasztrófa-forgatókönyvekről.

Ön arra hívta fel többször is a figyelmet, hogy a klímaváltozásnál inkább “nemlineáris eseménymenetre” kell számítani. Mit gondol a legújabb katasztrófa-forgatókönyvről?

– Tény, hogy a múltban súlyos jégkorszakok fordultak elő, abban az időszakban Európa alig-alig volt lakható. Civilizációnk, földműves kultúránk éppen a legutolsó jégkorszak elmúltával, mintegy tízezer éve bontakozhatott csak ki, holott biológiai értelemben emberlétünk már 40 ezer éves (Cro-Magnon, Altamira stb.)

A megelőző harmincezer évben nem csupán a jégkorszaki hideg, hanem ezek a bizonyos hirtelen, ‘nemlineáris’ ugrások akadályozták meg a letelepedést, a városépítést, a mai értelemben vett földműves kultúra kialakulását. Ez a klímaváltozás valódi veszélye, nem csupán a néhány fokos felmelegedés vagy a csapadékrend valamelyes átalakulása – hogy megszűnik az elmúlt tízezer év nyugodt, barátságos, egyenletes időjárása, és ismét visszatérnek ezek a tízezer évvel ezelőtti hirtelen éghajlati változások, amelyek valóban tönkretennék az emberiség természeti (pl. élelelem-termesztési) körülményeit.

Ön szerint tehát valóban bekövetkezhet az arizonai kutatók által felvázolt, a „nyugati világ” legfontosabb kereskedelmi-gazdasági-kulturális központjainak pusztulásával járó vízszintemelkedés? Ha igen, hogyan lehet erre felkészülni?

– Nem vitás: a 21. század során várható egy jelentősebb tengerszint-emelkedés. A 20. században ebből 20 cm már be is következett (részben a sarki jegek olvadása, részben a víznek a globális felmelegedés hatására történő fokozottabb hőtágulása) miatt. Az előttünk álló évtizedekben ennek akár négy-ötszöröse is végbemehet.

Ha Grönland vagy az Antarktisz jege gyorsabban olvad, mint gondoltuk, az még nagyobb emelkedéshez vezet. Például Velence, Hollandia máris erőteljesen készül. A magasabb tengerszint súlyosan fenyegeti Bangladesh-t, az indiai, az indonéz szigetvilágot, például a Maldív-szigeteket, de a nagy tengerparti városokat is, Londont, New York-ot, Sydneyt, Melbourne-t stb. A tengerszint-emelkedést nem lehet megállítani: magas gátakat kell építeni, vagy inkább hátrébb kell húzódni a tengerpartról. Ez a vita pl. New Orleans kapcsán máris megkezdődött.

 A Transindex interjúja itt olvasható

]]>