Mint az SFportal.hu korábban már beszámolt róla, James Cameron egy Project 880 nevet viselő filmen dolgozik. Mostanra kiderült: Avatar lesz a címe legújabb munkájának. Ugyanakkor elképzelhető, hogy előbb egy másik elképzelését valósítja meg, a Battle Angel Alita című képregény-feldolgozást. {mosgoogle center}

3D mánia
James Cameron legalább annyira elkötelezett híve a mozis technológiai fejlődésnek, mint George Lucas vagy épp Peter Jackson, akik maguk is sokat tettek hozzá ehhez a fejlődéshez az animációk kapcsán. Cameron elsősorban a térhatású mozifilmek elkötelezett híve. Mint elmondta, a technológia lassanként megérett arra, hogy akár otthonunkban is háromdimenziós filmet nézhessünk – csak az kell, hogy végre legyenek ilyen típusú filmek is, amik elérhetőek. Nem lehet ráfogni, hogy csak a szája járna – 1996-ban forgatott egy 12 perces Terminator filmet, T2 3D: Battle Across The Time (Csata az időn át) címmel, majd pedig 2003-ban a Ghost of the Abyss követte, melyet a tengerfenéken vett fel – a Titanic roncsait kutató expedíció munkáját örökítette meg.
A neves rendező nemcsak felhasználja a technológiát, hanem fejleszti is azt – ahogy George Lucas létrehozta a hagyományos kamerákat és vetítőket – reményei szerint – mihamarabb felváltó digitális technikát (és alkalmazta is a második Star Wars epizódtól fogva), Cameron ugyanezt tette a 3D filmek kapcsán. Kifejlesztette ugyanis a digitális 3D-s technológiát, és a következő filmjét már ezzel kívánja leforgatni. Battle Angel Alita élő felvételek és fotorealisztikus számítógépes grafika – ennyit árult el eleddig Cameron a készülő projectről. Bár már legalább két éve lehet tudni ezen tervéről, bővebbet azóta sem lehetett kihúzni belőle, így a tervezett színészgárdáról sem beszélt. Pedig az eredeti tervek alapján már idén látnunk kellene a filmet, melyet Yukito Kishiro képregénye alapján készítene – a második dátum 2007 lett volna, de mivel még mindig csak előzetes fázisban tartanak, valószínűbbnek tűnik egy 2008-as vagy 2009-es bemutató.
Ráadásul azóta tovább dagadt az elképzelés: úgy tűnik, a legnagyobb hollywoodi rendezők trilógiánál kisebb fába már nem vágják bele a fejszéjüket. 3 év alatt három epizódot tervez bemutatni Cameron a Battle Angel Alitaból.
A történet az eredeti japán mangasorozaton alapszik, és egy 14 éves cyborg áll a középpontjában – mindez a 24. században. Avatar Amiről idáig Project 880-ként beszélt Cameron, az valójában egy régebbi elképzelése, amely az Avatar címet viseli. Mint már oldalainkon beszámoltunk róla, hetekkel a mozis premier előtt egy online szerepjáték fog elindulni, amely az Avatar világában játszódik majd. Az Avatar megvalósításával már évek óta próbálkozott Cameron, de most úgy tűnik, hogy célegyenesben van vele.
A film bolygóközi háborúról és szerelemről szól – mondta Cameron, ami még nem lenne különsebb újdonság a mozi világában. Azonban az emberiség szerepe az, ami kiemeli az átlagos sf alkotások közül. Az egymással háborúzó furcsa idegenek ugyanis emberekben manifesztálódnak, avatarként használják őket. A Business Week teljesen „őrült sci-finek” titulálta a koncepciót. Az elképzelés egyébiránt üdítően hathat az online szerepjátékok világában is. Egyelőre még nem tudni, hogy a fenti két filmből melyik lesz az első befutó – az biztos, hogy bármelyik is kerül moziba elsőként, az már egy újfajta filmes technológia bemutatója is lesz egyben, és talán egy új korszak nyitánya: hiszen legalább akkora mérföldkő lehet majd, mint amikor a fekete-fehér filmet felváltotta a színes. Kapcsolódó anyagok és fórumok: Project 880 – online szerepjáték és film
James Cameron az AvP miatt nem forgat Alien 5 filmet
IMAX – a tökéletes moziélmény Az SFportal.hu mozifórumai
]]>