A közelmúltban ismét tulajdonost váltott a M.A.G.U.S. Az új tulajdonosoknak – Mórócz Tibor és Hidegföldi Gyöngyi Tünde – karakteres elképzelései vannak a folytatásról. Változik a szerkesztő személye, jönnek új és régi regények, illetve megújul a szerepjáték is. és természetesen folytatódnak a perek.

Miyazaki Jun, SFportal.hu: Kezdjük azzal, hogy próbáljuk meg tisztába tenni a jogviszonyokat – a fórumokat eltekintve ugyanis a rajongók jókora része nem érti, mi is folyik itt. Tehát, először is: pontosan milyen jogokat kaptatok meg Bogdán Miklóstól? Megtartott-e valamilyen jogot, vagy valamennyit átadta Nektek? Mit tehettek meg ezen jogok birtokában, és mi az, amit nem várhatunk a Tuantól?

Mórócz TiborMórócz Tibor, Tuan Kiadó: Nem érzem szerencsésnek a beszélgetést egy olyan témával kezdeni, amelyik talán a legkevésbé fontos a rajongók és az olvasók számára, inkább csak valami szenzációhajhász pletykarovat-szereplőként kezeli a M.A.G.U.S.-t, de legyen hát:
A Tuan Kiadó birtokában a M.A.G.U.S. világot érintő regények és szerepjátékok kiadási joga van. A „M.A.G.U.S. avagy a kalandorok krónikái” szóösszetétel használatával és tulajdonjogával kapcsolatban Bogdán Miklós perben áll a másik féllel. Mivel az említett pereskedés az ő tulajdonlása alatt kezdődött, ezt ő is fogja lefolytatni.
Mit nem várhatnak? Inkább azt mondom, hogy mit várhatnak: színvonalas M.A.G.U.S. kiadványokat, regényeket és szerepjátékot.

SFportal: Mennyire vagytok érintve az Inomi – Gameskút perbenő A perekből mit örököltetek a jogok mellé? Mi az álláspontotok ebben a jogvitábanő

MT: Ez úton elárulom, hogy van Tuan-Gémeskút per is… Gyanítom ezzel már épp eleget mondtam.

SFportal: Az Inomi Kft könyvkiadását teljes mértékben lehetetlenné tette ez a pereskedés. Nem fogja a Tuan kiadását is ellehetetleníteni egy várható persorozat? Mi az, amit meg tudtok tenni ennek kivédésére?

MT: A másik fél valóban ezen munkálkodik a „M.A.G.U.S. nevében”, miközben „áldásos” tevékenységével nem a könyvkiadást és a kiadók munkáját – mint mondtad – lehetetleníti el, hanem magát a M.A.G.U.S.-t. Egy másik logót használunk, amíg a jogviszony nem rendeződik. Egy olyan logót, amely egy méltán híres szerző és alkotó nevével fémjelzi ezt a világot. Az olvasók nagy része a M.A.G.U.S. világát elsősorban őhozzá köti, azaz Wayne Chapmenhez. 

SFportal: Szürkecsuklyás Testvériség – Gáspár András a Geofrámia előszavában igen negatívan nyilatkozott róluk, hasonlóképp Bogdán Miklóshoz. Ugyanakkor egy-két évvel ezelőtt volt egy próbálkozás, hogy az akkori D20-as fejlesztőgárda és a szürkecsuklyások próbáljanak meg együttműködni. A novemberi Átjáró Találkozások utáni nyílt beszélgetésben jogsértőnek nevezted az akkoriban általuk kiadott Ynev térképet. Mit tudtok elmondani a szürkecsuklyásokkal való viszonyotokról?

MT: Szomorúan kell kijelentenem, hogy aki magát Szürkecsuklyásnak tekinti, legyen akármilyen jó M* szakértő vagy szerző, az számunkra a másik oldalon áll és addig nincs vele semmilyen viszonyunk, amíg a perek le nem zárulnak. Az Ynev térkép valóban jogsértő, a megfelelő jogi lépések megtörténtek az ügyben.

Egy, a Holló című film zenéjéből vett idézett így hangzik: „The riders ride and the players play.” Ezt én itt valahogy így ferdíteném el: Az ügyvédek pereskednek, a kiadó pedig kiad.
Úgy érzem fölösleges ezt már tovább ragoznunk, beszéljük valami jóval fontosabbról!

SFportal: Nem tartasz attól, hogy a MAGUS rajongók már túlságosan belefásultak a jogok ide-oda való tologatásába, és esetleg már nem bíznak a helyzet megváltozásábanő

MT: Ez bizony egy komoly probléma. A kétkedőket csak izgalmas, szép és színvonalas kiadványok elkészítésével és megjelentetésével tudjuk meggyőzni vagy kiengesztelni, így hát ezen fogunk munkálkodni.

{mospagebreak title=Találkozók és szerepjátéktervek}SFportal: Mit terveztek, hogyan akartok új életet lehelni a rajongói közösségbe?

MT: A fent említett terv részint megoldás erre is, de ha átnézed a következő M.A.G.U.S. és WoW találkozó programját (2006 március 19. – Millenáris Park), meglátod, hogy értékes díjakkal is szponzoráljuk a szerepjáték versenyeket. Célul tűztük ki a rendszeres kommunikációt a rajongókkal, pl. Átjáró napok keretei között.

SFportal: Hamarosan elindul a Tuan kiadó honlapja is. Mi fog történni az ynev.inomi.hu-val, és annak fórumaival? Van-e valamilyen különlegesebb tervetek az online jelenléttel kapcsolatbanő

Mórócz Tibor és Hidegföldi Gyöngyi Tünde (középen)MT: Az ynev.inomi.hu értelemszerűen az Inomi és Bogdán Miklós tulajdonában van, fölötte ő rendelkezik. A Tuan kiadó honlapja hamarosan elkészül, melyen fórum is lesz, az online kommunikációt elősegítendő. Amikor a Tuan honlapja már tökéletesen betölti a hírforrás és kommunikációs csatorna szerepét, az ynev.inomi.hu magától is szükségtelenné válik majd.

SFportal: A leveledben új, ingyenes szerepjáték alapkönyvet illetve idénre egy szerepjáték kiegészítőt ígértél. Először is, mit jelent az ingyenesség? Egyfajta internetről letölthető pdf-et kell rajta értenünk?

MT: Így igaz, egy internetről letölthető alap szabályrendszert fogunk kibocsátani, amiben a játék elkezdéséhez, annak alapjaihoz minden információt megtalál a játékos.

SFportal: Tervezitek-e, hogy megvásárolható formában adjátok ki?

MT: Igen. Az elektronikus változat egy fajta próba is. Természetesen egy gondosan összeállított elektronikus kiadványt szeretnénk, de ha csak később mutatkozik szükségszerűség bizonyos részletek módosítására, az a papíron elkészített kiadványban már tökéletes formában jelenik majd meg.

SFportal: Kik fogják csinálni ezt az új szabálykönyvető

MT: Szerepjáték témában talán a legelfogadottabb név Jan van den Boomen-é, de sok tehetséges rendszerfejlesztőt és kritikust is csatasorba állítunk.

SFportal: A D20-as M.A.G.U.S. vonalat ezek szerint temetitek?

MT: A játékosok legnagyobb része még mindig a K100-zal játszik. A D20-as szabálykönyv sajnos nem bizonyult érettnek arra, hogy irányítsa a piacot. SFportal: A szerepjáték kiegészítő a régóta lebegtetett Toront jelenti, vagy egy teljesen új kötetre számíthatunk?

MT: Jelen esetben egy másik kiegészítő lesz, de a Toron is kiadásr a fog kerülni.

SFportal: Mely rendszerekkel lesz kompatibilis ez a kiegészítő? Régi K100, az általatok kiadandó K100, Új tekercsek vagy D20?

MT: Kompatibilis lesz a régi K100-zal, de természetesen lesznek benne változtatások is. Tizennyolc év játéktapasztalattal a hátam mögött szeretném megnyugtatni a rajongókat, hogy tökéletes játékrendszer nem létezik, csak jó játékosok vannak, akik nem egy rendszer korlátait feszegetik, hanem jókat játszanak egy varázslatos fantasy világon. Ezzel szeretném elejét venni a vitáknak a rendszert illetően. Természetesen fogunk változtatni a régebbi K100-as rendszeren, de csak ott, ahol feltétlenül szükséges.

{mospagebreak title=Kiadási tervek}SFportal: Lesznek-e újrakiadások – mely regények várhatók?

MT: A Keleti szél első része a másodikkal egyszerre lesz kiadva, hogy az új olvasók is tudják követni Wayne Chapman csodálatos történetét. A Csepp és tenger című regény újabb kiadása is várható, szintén Wayne Chapman tollából. Tervezzük még a Holdak és vándorok című kötetből kihagyott novellákból álló gyűjtemény kiadását is.

SFportal: Új regények – mik várhatók idénő

MT: A következő regény Ian Russel és Harold Barouche tollából származik majd. A pontos címet és a megjelenés időpontját hamarosan tudatjuk. Mint az előbb már beharangoztam, az idén megjelenik a Keleti szél 2. része is, és jövőre a trilógia befejező kötete is napvilágot lát majd. Jan van den Boomen még az idén befejezi a Sogron lángjai című könyv második részét. Természetesen ebben az esetben is lesz az első résznek újrakiadása. 

SFportal: A leveledben nem volt szó arról, hogy ki lesz az irodalmi részleg főszerkesztője. Kolozsvári Zsófia, az eddigi szerkesztő nem vállalta a feladatot? Pálinkás Imrét is mint „együttműködő szakértőt” említed. Ki lesz a M* szerkesztője ezutánő

MT: Kolozsvári Zsófi a szerepjáték részleget erősíti majd a jövőben. Szerény személyem lesz a kiadandó regények szerkesztője. Jelenleg a fent említett Russel-Barouche könyvön dolgozom.

SFportal: A rajongók jókora része várja azt, hogy a „nagy öregektől” is megjelenjen valami. A Keleti szél 2-t idénre várhatjuk, de mi a helyzet a többi íróval? Várhatunk-e például Kornya Zsolttól valamit? Mi a helyzet az Inomi által szintén beígért Dale Avery-féle Renegát 2-velő Ryan Hawkwood Beriquel-ciklusa is befejezésre vár.

MT: Pillanatnyilag megfeszített erővel dolgozunk, és amikor majd megjelenik a Keleti szél 2., joggal kérhetjük fel a többi „nagy öreget” az együttműködésre.  Jelenleg olyan helyzetbe került a M*, hogy itt már „bizonyíték kell, nem ígéret”. Természetesen nem zárkózunk el sem a fenti, sem más szerzőkkel történő kommunikációtól, de ígéretet még nem tehetünk.

SFportal: Van-e valamiféle elképzelésetek új tehetségek kinevelésére?

MT: Most, hogy hamarosan elkészül a weboldalunk, könnyebben elérhetőek leszünk az ifjú titánok számára is. Ők jönnek majd és jelentkezni fognak, mi pedig segítünk nekik.

SFportal: Még az Inomi kiadónak volt egy Crantai örökség novellapályázata, amivel kapcsolatban egy igen szűkszavú közlemény jelent meg néhány hete. Eszerint nem áll módotokban a kötetet kiadni. Tudnál beszélni az okokról? Van-e remény arra, hogy valamikor mégiscsak kiadjátok?

MT: A Crantai örökség című kötetről csupán a perek lezárása után tudunk nyilatkozni, addig nem áll módunkban kiadni azt. Kapcsolódó anyagok: 
A M.A.G.U.S. új tulajdonosa a Tuan Kiadó

A II. Tenger Farkasai és I. World of Warcraft találkozó programja Kapcsolódó fórumok:
M.A.G.U.S. fórum az SFportalon]]>