J.R.R. Tolkienharmadik, legkisebb fia: Christian, apja jegyzetei alapján megalkotta avilághírű trilógia folytatását, az idősebb író által 1918-ben megkezdett éskésőbb félbehagyott történetet.

1886}

A 81 évesChristopher Tolkien, aki Franciaországban él, mostanáig elsősorban az 50 milliópéldányban eladott Gyűrűk Ura, A Szilmaril és a többi Tolkien műszerkesztőjeként volt ismert, valamint nevéhez fűződik a világ térképeinekrajzolása, ill. javítása is. Egész életét édesapja kéziratainak gondozásával,dekódolásával és megjelentetésével töltötte, ami időnként igen fáradságosmunkának bizonyult, lévén, hogy a szerző sokszor cetlikre, lapszélekre jegyezteföl gondolatait. Ezt a művét 30 év alatt sikerült kiadható formába öntenie.

A történetbőlkorábban ugyan részletek jelentek már meg, de eddig nem készült el a teljesalkotás. A Húrin gyermekei a sokak szerint sötétebb és nyomasztóbb, mint a  Gyűrük Ura, nem közvetlen folytatása annak, sőtt, ha tetszik akár külön világnak is tekinthető, ráadásul a "happyend" sem lett túlvidám.

A Narn I Hin Húrin, azaz Húrin gyermekei címet viselőregény (The Children of Hurin) 2007 tavaszán, április 16-án jelenik a HoughtonMifflin (UK), illetve HarperCollins (USA) kiadók gondozásában. Hogy nálunkmikor és ki által jelenik meg, arról egyenlőre nincsen információ.


]]>