Napjaink horrorfilmjei közül nagyon kevés lett olyan legendás, mint Wes Craven 1977-es klasszikusa, a „The Hills Have Eyes”. A nézőket folyamatos rettegésben tartó történet egy nyaralni induló családról szól, amelynek tagjai hirtelen az életükért folyó ádáz küzdelemben találják magukat. Az alacsony költségvetésű film óriási sikert aratott, nem véletlen hát a mostani újrafeldolgozás.

Wes Craven karrierje több mint 3 évtizeden nyúlik át. Nevét világszerte nagy tisztelet övezi a filmrajongók körében. A nyolcvanas években a Rémálom…-sorozattal, majd a kilencvenes években a Sikoly-trilógiával majdnem egymilliárd dollár bevételt termelt, ami bizonyítja Craven jó megérzéseit és az emberi psziché alapos ismeretét.
  
„Fantasztikus történetmondó, lebilincselő író és remek rendező – vélekedik Peter Locke producer, aki a 1977-es változaton is együtt dolgozott Cravennel. – Azért lett a horror nagymestere, mert már igen korán sikeres lett, és továbbfejleszthette mindazt, ami már a kezdetekkor is sikeressé tette.”
  
Craven első filmjét, a „The Last House on the Left”-et 1972-ben rendezte. Második munkája, a „The Hills Have Eyes” nagyon hamar nagy vihart kavart az ártatlan embereket evő, a kormányzati atomrobbantások helyszínén élő mutáns család történetével.
  
Craven a forgatókönyvet igaz történet alapján írta. Skóciában a 17. században a 48 tagú Sawny Beane család a kihalt falusi utakon magányosan utazókat megtámadta, változatos módon megölte, majd maradványaikat elfogyasztotta. Jakab király a végén 400 katonát és vérebeket küldött a környékre, hogy megtalálják és elfogják a klánt. A családot ugyanúgy végezték ki, mint ahogy azok tették áldozataikkal.
  
Craven ezzel a régi históriával beletalált napjaink egyik nagy félelmébe: a civilizáció iránti erős vágy és az elképzelhetetlenül kegyetlen és őrült viselkedés közötti gyakori ellentétbe. Azáltal, hogy a történetet a 20. századi Amerikába helyezte át, az amerikai családi élet árnyoldalát is be tudta mutatni.
  
Történet:
  
Egy problémákkal küszködő, de átlagos család kirándulásával indul a történet. A clevelandi nyomozó, Bob Carter (Ted Levine) és felesége, a beszédes Ethel (Kathleen Quinlan) éppen házassági évfordulóját ünnepli. Hogy szorosabbra fűzze szeretteivel a kapcsolatot, Bob meghívja egész családját is, hogy tartson velük Kaliforniába. Ennek senki nem örül igazán. Lynn (Vinessa Shaw), a legidősebb lányuk kisbabájának biztonsága és kényelme miatt aggódik folyamatosan, míg férje, a csöndes Doug (Aaron Stanford) az apósával való beszélgetésektől tart. A tinédzser Brenda (Emilie De Ravin) már a gondolattól is irtózik, hogy a családjával kell nyaralnia, míg a tréfás kedvű Bobby (Dan Byrd) folyamatosan a család két kutyájával, Szépséggel és Szörnyeteggel szórakozik. Nagy nehezen az egész család bepakol a lakókocsiba, és elindul nyugat felé.
  
Aztán Bob tesz egy kis kitérőt. Hirtelen a Carter-család egy teljesen elszigetelt sivatagban találja magát, ahol élőlényt még véletlenül sem látni. Amikor váratlanul a kocsijukkal is baj lesz, rájönnek, hogy nagy bajban vannak, ráadásul mindentől távol. Ahogy a sivataggal küzdenek, kiderül, hogy ennél nagyobb veszély is leselkedik rájuk. Carterék rádöbbennek, hogy még sincsenek annyira egyedül a sivatagban, mint először hitték. A sivatagot körülvevő hegyekben egy törzs él: genetikailag módosult, csillapíthatatlan étvágyú, vérre éhes élőlények – a kísérleti atomrobbantások idején a sivatagban élő bányászok leszármazottai. Ahhoz, hogy túléljék a kannibálok támadását, Carteréknek össze kell fogniuk.

   
  A Fox Searchlight Pictures bemutatja
Craven/Maddalena Films és Peter Locke produkciójában
Alexandre Aja filmjét
„THE HILLS HAVE EYES”
Szereplők: Aaron Stanford, Kathleen Quinlan, Vinessa Shaw, Emilie De Ravin, Ted Levine
Forgatókönyv: Alexandre Aja, Gregory Levasseur
Eredeti történet: Wes Craven
Producer: Wes Craven, Marianne Maddalena, Peter Locke
Executive producer: Frank Hildebrand
Fényképezte: Maxime Alexandre, A.I.C. Látvány: Joseph Nemec III. Vágó: Baxter
Jelmez: Danny Glicker.
Zene: Tomandandy
Rendezte: Alexandre Aja

Színes, feliratos amerikai film, 2006

]]>