Harry Potter életének legnehezebb és legveszélyesebb korszakába lép, amint immár negyedszer indul el a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, hogy tanulmányait folytassa a J. K. Rowling bestseller-sorozatának negyedik kötete alapján készült Harry Potter és a Tűz Serlege című filmben.

A Harry Potter és a Tűz Serlege forgatási munkálatai 2004 késő tavaszán kezdődtek Angliában, a Herfordshire-i Leavesden Stúdióban. A stúdiófelvételek után a stáb külső helyszíneken folytatta a munkát, többek között az oxfordi egyetem épületében, a Surrey-beli Virginia Waterben, a Hertfordshire-beli Ashridge-ben és a skóciai Glen Nevis környékén. A forgatás 2005 márciusában fejeződött be. „Ez az epizód jelentette talán a legnagyobb kihívást – jegyzi meg David Heyman, a Harry Potter-filmek producere. – Olyan rendezőre volt szükségünk, aki le tud vezényelni egy sötét hangulatú és izgalmas thrillert, irányítani tudja a vérpezsdítő akciójeleneteket, ugyanakkor eléggé empatikus és érzékeny is tud lenni a tizenévesek szorongásokkal teli világa iránt. Ha az ember olyan, különböző műfajú filmekre gondol, mint például a Fedőneve: Donnie Brasco vagy a Négy esküvő és egy temetés, rögtön világossá válik, hogy kevés olyan hozzáértő és tehetséges rendező dolgozik a szakmában, mint Mike Newell.” „Számomra ez a történet lényegében thriller – magyarázza Newell. – Gyönyörű jelenetek vannak benne, a Trimágus Tusa izgalmaitól kezdve a karácsonyi bál humoráig és szívfájdalmáig, a történet veleje azonban mégis a thrillernarratíva.”

Történet: A közelgő veszedelmek mintegy előjeleként Harry lidérces álmot lát, melynek eredményeképpen borzasztóan sajogni kezd homlokán a híres villám alakú sebhely. A fájdalom csonthasogatóvá erősödik a Kviddics Világkupa alkalmával, amikor Voldemort Nagyúr követői, a Halálfalók felküldik az égre a gonosz varázsló Sötét Jegyét, tizenhárom évvel Voldemort eltűnése óta első alkalommal hirdetve minden és mindenki előtt, hogy vezérük visszatérni készül. Maga Albus Dumbledore, Roxfort tiszteletre méltó igazgatója sem tudja biztosan, mit is jövendölnek a titokzatos események. Dumbledore igyekszik kapcsolatot teremteni Európa másik két nagyhírű mágusiskolájával, ezért bejelenti, hogy abban az évben a Roxfort lesz a Trimágus Tusa házigazdája. A Trimágus Tusa során két másik európai mágusiskola tanárai és diákjai Roxfortban élnek, tanítanak, illetve tanulnak egy egész éven keresztül. A Trimágus Tusa életveszélyes kockázatai miatt Barty Kupor, a Nemzetközi máguskapcsolatok főosztályának vezetője elrendeli, hogy a tizenhetedik életévüket be nem töltött diákok nem vehetnek részt a megmérettetésen. A határozat eleve kizárja Harryt és barátait a versenyből. Ám amikor a mágikus Tűz Serlege kiválaszt egy-egy bajnokot a három mágusiskola növendékei közül, mindenki megdöbbenésére egy negyedik nevet is megjelöl: Harry Potterét. Harry hiába tiltakozik, a Serleg döntése végérvényes, és a fiúnak nincs más választása, mint részt venni a rendkívül nehéz küzdelemben, ráadásul idősebb diákokkal küzdve, akik sokkal nagyobb mágikus szakértelemmel bírnak. A torna és a Gonosz gerjesztette rettegést csupán Harry attól való félelme múlja felül, hogy partnert találjon magának a Roxfortban évente megrendezésre kerülő karácsonyi bálra. Az iskolai év Harry legjobb barátai, Ron és Hermione életében is alapvető változásokat hoz. A két fiatal szívben feldereng, hogy az évődő barátság mögött esetleg komolyabb érzelmek rejtőzhetnek. Miközben a tizenévesek hormonális szorongásaikkal küszködnek, a felnőttek világában is szárba szökken a romantikus érzelem rózsája. Harry kedves tanára, Hagrid szerelemre lobban Madam Maxime, a Beauxbatons Mágusakadémia antik szoborszépségű és – méretű igazgatónője iránt. A kaland az IMAX-ban folytatódik
A Harry Potter és a Tűz Serlege 2005. november 18-án jelenik meg a mozikban, illetve a még mindig újdonságszámba menő IMAX filmszínházakban. A filmet digitálisan újrakeverték, a tökéletes kép- és hangminőség elérése érdekében, az IMAX DMR (Digital Re-mastering) technológia segítségével.
A Harry Potter és a Tűz Serlege a Warner Bros. Pictures hetedik IMAX DMR filmje, a Harry Potter-filmek közül pedig a második, amely az IMAX Experience számára elkészül. A „Harry Potter and the Prisoner of Azkaban: The IMAX Experience” 2004 júniusában jelent meg, és összesen 14 millió dollár bevételt eredményezett a világszerte működő IMAX-mozikban. A DMR technológiával újrakevert képek élessége és hatása felülmúlhatatlan. Ehhez az is hozzájárul, hogy az IMAX-mozik közönsége akár nyolc emelet magas és harminchat méter széles képernyőkön, csúcsminőségű digitális hanghatások kíséretében követhetik Harry Potter varázslatos kalandjait.
„Óriási elégtétel számunkra, hogy a Harry Potter és a Tűz Serlege izgalmát, humorát és drámai töltetét a hatalmas IMAX-vásznakon is életre kelthetjük – jegyzi meg Mike Newell. – A lélegzetelállító IMAX-formátum teljesen új dimenziókat visz ebbe a csodálatos történetbe.”
SZEREPLŐK
DANIEL RADCLIFFE – Harry Potter
RUPERT GRINT – Ron Weasley
EMMA WATSON – Hermione Granger
TOM FELTON – Draco Malfoy
STANISLAV IANEVSKI – Victor Krum
KATIE LEUNG – Cho Chang
MATTHEW LEWIS – Neville Longbottom
ROBERT PATTINSON – Cedric Diggory
CLÉMENCE POÉSY – Fleur Delacour
ROBBIE COLTRANE – Rubeus Hagrid
RALPH FIENNES – Voldemort Nagyúr
SIR MICHAEL GAMBON – Albus Dumbledore
BRENDAN GLEESON – Rémszem Mordon
JASON ISAACS – Lucius Malfoy
GARY OLDMAN – Sirius Black
ALAN RICKMAN – Piton professzor
MAGGIE SMITH – McGalagony professzor
TIMOTHY SPALL – Peter Pettigrew alias Féregfark
PEDJA BELAC – Igor Karhkarhóv
FRANCES DE LA TOUR – Madame Maxime
ROGER LLOYD PACK – Barty Kupor
MIRANDA RICHARDSON – Rita Vitrol
DAVID TENNANT – ifjabb Barty Kupor
A Warner Bros. Pictures bemutatja a Heyday Films produkcióját
„HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE”
Rendezte: Mike Newell. Producer: David Heyman.
A forgatókönyvet J. K. Rowling regénye alapján írta: Steve Kloves
Executive producerek: David Barron, Tanya Seghatchian
Fényképezte: Roger Pratt, BSC
Látványtervező: Stuart Craig
Vágó: Mick Audsley. Co-producer: Peter MacDonald
Jelmeztervező: Jany Temime
Zene: Patrick Doyle
Képek: ©2005 WARNER BROS. ENT. HARRY POTTER PUBLISHING RIGHTS © J.K.R. 

Kapcsolódó anyagok:

Harry Potter 101 millió dollárt hozott Túl Harry Potter és a Tűz Serlege díszbemutatóján
]]>