Star Trek világában sok olyan faj van, amelyik az étkezésre csak egyfajta biológiai szükséglet kielégítéseként gondol. A klingonok számára ellenben a közös étkezés és italozás remek közösségi élményt jelent, náluk mintha egy nagyon durva lefejelős buliba csöppennénk; nem klingonként ez egy igazi túlélőtúra. A kardassziai népek is szeretnek jókat étkezni – de az ő esetükben ez sokkal szertartásosabb történet, mint a zajos klingonoknál. Ma egy tojás receptet ajánlunk figyelmetekbe, ami tökéletesen passzol a kardassziai kultúrához is. A kardassziaiak szeretnek magukra úgy gondolni, mint egy érett, kifinomult, elegáns fajra. Sokakban, mint például a Deep Space Nine főgonoszaként funkcionáló Gul Dukat-ban is van egyfajta gőgösség, magasabb rendűnek gondolják magukat a többi fajnál. Ez az énkép, ami az intelligenciára, eleganciára épül, visszaköszön az étkezési szokásokban is, ha létezik olyan faj a Star Trek-ben, akire igaz a gourmet jelző, az a kardassziai. Ételeik nem csak az éhség csillapítására valók, hanem egyfajta művészeti élményt is közvetíteni kívánnak. Ennek viszont meg kell adni a módját – az elképzelhetetlen, hogy a vacsoraasztal mellé például munkát vigyenek magukkal. Az ízeken kívül nagyon fontos szerepe van a teljes élménynek: az illatoknak, a színeknek, az asztal elrendezésének, a kísérőként felszolgált italnak. A kardassziai kultúrában nagyon-nagyon fontos szerepe van annak, hogy ki étkezik kivel – a közös étkezések reflektálnak a résztvevők társadalmi ranglétrán betöltött pozíciójára is. Éppen ezért van az, hogy Gul Dukat például amikor a DS9 fedélzetén kényszerül étkezni, akkor azt általában magányosan teszi – a legtöbb esetben nincs olyasvalaki az űrállomás fedélzetén, akit méltónak látna arra, hogy vele vacsorázzon, alacsonyabb rangúakat pedig nem óhajt felemelni az asztalához. Íme a kardassziai regova tojások receptje!

Hozzávalók

10 tojás
egy üveg mini kagyló
dijoni mustár
sima mustár
majonéz
bors, só
ételszínezékek
egész citrom
rizs
A tojásokat keményre főzzük, egy részé félbevágjuk, a másik részét felül megskalpoljuk, majd óvatosan a tojás sárgát kiskanállal kiemeljük. A megfőtt fehérjéket megmossuk és ételfestékes vízbe áztatjuk 1-1,5 órára, hogy átvegye a kívánt színt. A kagylókat citromos, fűszeres, festékes vízbe áztatjuk és ezt is pihentetjük és pácoljuk 1-1,5 óráig. A töltelékhez felhasználjuk a kikanalazott tojás sárgát, a mustárokat, a majonézt, a borsot és a sót ízlés szerint. Ezeket villával összekeverjük és pépesre törjük, majd a megfestett tojásokat megtöltjük. Tálalásnál a köretre, amire mi rizst használtunk, rátesszük a cikkekre vágott citromkarikákat, aminek a közepét kis részen kivágjuk, hogy egyenesen rá lehessen helyezni a töltött tojásokat. Tetejüket ízlésesen zöld, vörös és kék pácolt kagylóval díszítjük.
Középre helyezhetünk dekoratív márványmintás tojást, amit nagyon egyszerűen elkészíthetünk. A tojást megfőzzük ugyancsak keményre, a héját késsel ütögetve körbe beroppantjuk óvatosan, úgy, hogy minden darab rajta maradjon, majd három órára alacsony lángon forralva vízben tovább főzzük, amihez két kanál feketeteát és némi ételszínezékest adunk. Az elfőtt vizet pótoljuk folyamatosan. Ajánlott fém falú edényt használni, mert a zománcozottakat megfogja a színezék és az eltávolítása nem egyszerű.

Végeredmény

kardassziai-regova-tojas

Készítési fázisok

[gallery link="file" ids="16347,16346,16351,16348,16350,16349,16352"]]]>