fishfingers-custard A szerkesztőséghez frissen csatlakozott MaxX kollega mától kezdve rendszeresen fog főzőcskézni – méghozzá kimondottan sci-fis ételek és italok fognak elkészülni a keze alatt, amiknek az elkészítését meg fogja osztani veletek, hogy az ebédlőasztalról se hiányozzon némi fantasztkum. Kezdjük valami igazán furával, méghozzá a Doctor Who sorozat jelenlegi főszereplőjének, a jelenlegi Doktornak a kedvenc kajájával – amit amúgy nagyon nehezen talált meg. http://www.youtube.com/watch?v=Oo2RKAHu-kI Mint fentebb láthattuk, a frissen regenerálódott Doktor még nem igazán ismeri saját magát sem – ennek részeként pedig azzal sincsen tisztában, hogy milyen ételeket szeret vagy utál. Még jó, hogy Amelia Pond hűtője eléggé tele van ahhoz, hogy kísérletezhessen. A receptre való készüléskor némi nehézséget okozott a kaja pontos azonosítása. Mármint persze, a halrudacska viszonylag egyértelmű, viszont az angol eredetiben használt custard.némi utánajárást igényelt. A magyar változatban ezt simán pudingnak fordították, de ez egyébként nem annyira pontos… bár tegyük hozzá, hogy a végeredmény ízre teljesen olyan, mintha pudingról lenne szó. A legpontosabb magyar nyelvű összefoglalót hol másutt, mint a Mindmegette recept gyűjteményében találtuk meg, ami egyébként arra is bizonyítékot szolgáltat, hogy a Doktor annyira nem is elmebeteg módon választott kaját magának.

A tejből vagy tejszínből, tojássárgájából készült úgynevezett angol krémet (eredeti nevén: a custard-t) már a 13. században ismerték Angliában. Igaz, hogy a fennmaradt recept tanúsága szerint mandulatej vagy mandulakrém adta az alapját, és nem édességként, hanem halakhoz, húsokhoz tálalták mártásként (cukrot nem tartalmazott). Krémek krémje – finomságok cukrászkrémmel
  Hozzávalók 1 doboz fagyasztott halrudacska 3 evőkanál kukoricaliszt 1/2 l tej 4 csomag vanília 3 evőkanál cukor 2 tojás + 1 tojássárgája 1/2 dl víz pud1_resize A tejet a vaníliával felmelegítjük, de nem forrásig. A tojásokat a cukorral és a vaníliával habverővel összekeverjük, hozzáadjuk a kukoricalisztet és a vizet is. A tojásos masszát beleöntjük a tejbe, és folyamatos kavarás mellett sűrűre főzzük. A halrudacskákat forró olajban aranybarnára sütjük, és a pohárba öntött custardba rakva tálaljuk. Érdemes megvárni, amíg kihűl – nem olyan borzalmas úgy, mint elsőre tűnik. Mosolygó arc Ha valaki lustább, akkor persze a custard helyettesíthető egyszerű vaníliapudinggal is, az ízhatást tekintve pontosan ugyanúgy fog járni, mint a szerkesztőség tagjai a kóstolót követően. Egészségetekre! pud2_resize]]>