A skót színészt főként a Star Wars legújabb trilógiájának Obi-Wan Kenobijaként ismerhetik az sf-rajongók, de számtalan szerepben megcsillogtatta már képességeit a Trainspottingtól A tanú szemén keresztül a most bemutatott Maradj! című filmig.


Ewan McGregor a Maradj!-banEwan McGregor a skóciai Crieffben jött a világra 1971. március 31-én. Általános iskolás korától kezdve a Morrisos Akadémián tanult, ahol édesapja testneveléstanár volt. Hamar kiütközött lázadó szelleme, sokszor járt az iskola mellé, s ilyenkor szinte minden idejét a mozizásnak szentelte. Nagy hatást gyakorolt rá nagybátyja, Denis Lawson, aki a Star Wars klasszikus trilógiájában a lázadó pilótát, Wedge Antilles-t alakította. 9 éves korában döntötte el véglegesen, hogy színész lesz, ám ekkor még közeli családtagjai is csak mosolyogtak rajta.

McGregor azonban nagyon is komolyan vette tervét: a Morrisos Akadémia után a Kirkaldy Főiskola drámatagozatán folytatta tanulmányait, majd csatlakozott a Perth Repertory Theatre társulathoz. Később a londoni Guildhall School of Music and Drama elnevezésű intézménybe is felvételt nyert. Ezen iskola kollégiumában Jude Law volt a szobatársa, akivel mai napig jó barátok.

A képernyőn 1993-ban debütált a Lipstick on Your Collar című televíziós szériában. Egy évvel később már a mozivásznon tűnt fel Robin Williams mellett az Ember a talpán című filmben. Még szintén 1994-ben aratott nagy sikert a Sekély sírhant nevet viselő moziban. E filmnek köszönhetően ismerte meg Danny Boyle rendezőt, Andrew MacDonald producert és John Hodge forgatókönyvírót, akikkel két évvel később a Trainspotting című filmen is együtt dolgozott. McGregor ebben egy kábítószerfüggő fiút játszott, s az alkotás világszerte kultuszfilmmé vált.

Más munkái mellett 1999-ben kapta meg Obi-Wan Kenobi szerepét a Baljós Árnyak című Star Wars-moziban. Szerepére fanatikusan készült: sokat edzett, s tanulmányozta „elődje” Alec Guinness filmjeit, hogy játéka minél jobban emlékeztessen az övére.

2001-ben a Moulin Rouge című szuperprodukcióban vállalt szerepet, s ez Golden Globe-díjat hozott számára. Ezt követte Ridley Scott A Sólyom végveszélyben című háborús filmje, majd a Star Wars II. – A klónok támadása. Az újabb Csillagok háborúja-részben már érett Jedi-lovagként brillírozott. Ewan McGregor a Star Wars  II. - A klónok támadása filmben

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a Robotok című animációs filmben a szinkron műfajában is letette névjegyét. A 2005-ös Star Wars III – A Sithek bosszúja nevet viselő alkotásban – George Lucas legendás mítoszának lezárásában – Obi-Wanként elveszíti tanítványát, a sötét oldalra álló Anakin Skywalkert, akit egyébként Hayden Christensen formált meg. Szerepét annyira szívébe zárta, hogy emlékbe megtartotta azt a fénykardot, mellyel Obi-Wanként a végső harcot vívta meg Anakin Skywalkerrel.

A színész 1995 óta él boldog házasságban feleségével, Eva-val, akivel két kislányukat nevelik. McGregor szereti az extrém kalandokat: szabadidejében szívesen lovagol, motorozik, vagy búvárkodik. Ha ezekre nem ér rá, akkor zenét hallgat, kedvenc együttese a brit Oasis. Sikerei mellett a jótékonykodásra is fordít időt, olyannyira hogy ő az UNICEF angliai nagykövete. Kapcsolódó anyagok:
Filmkritika: Maradj! és nézz!
Maradj! – egy paranoid film hátteréről
Filmajánló: Maradj!

]]>