A 18. század vége felé két fiatal németnekilát a világ fölmérésének. Daniel Kehlmann sokrétű humorral írja le a kétzseni életét, szenvedélyeiket és gyengeségeiket, vándorlásukat a nagyság és anevetségesség határán (ihre Gratwanderung zwischen Lächerlichkeit und Größe),kudarcaikat és sikereiket.

1886}

Az egyik, Alexandervon Humboldt, átvág őserdőn és sztyeppén, bejárja az Orinokót, kipróbálmérgeket önmagán kísérletezve, megszámolja a bennszülöttek fején a tetveket,bebújik barlangokba, megmássza a vulkánokat, megküzd tengeri szörnyekkel ésemberevőkkel. A másik, a matematikus és csillagász Carl Friedrich Gauß, aki nem tudja az életét nők nélkül élni, mégisképes a nászéjszakán kiugrani a hitvesi ágyból, hogy egy képletet lejegyezzen -Göttingenben bebizonyítja, hogy a tér görbül. Öreg, híres és kissé furcsaemberekként találkoznak ők ketten Berlinben, 1828-ban. Alighogy Gauß kiszáll akocsijából, máris alaposan belebonyolódnak a Napóleon bukása utáni Németországpolitikai ügyeibe.
A világ fölmérése rafinált játék tényekkel és fikcióval; különös fantáziával,erővel és ragyogó technikával megírt filozófiai kalandregény. A fiatal német irodalom legnagyobb tehetségeként számon tartott Kehlmann aligmúlt harminc éves, és máris öt könyvet, köztük két hatalmas közönségsikert ésszámtalan irodalmi díjat tudhat magáénak. Regényeit és elbeszéléseit tucatnyinyelvre lefordították, kritikusai mindenütt kifinomultságát, intelligenciájátés páratlan humorát dicsérik, mellyel tudományos kérdéseket magától értetődőenfogalmaz meg, miközben még meg is nevetteti olvasóját.

Kiadó: Magvető
Terjedelem: 294 oldal
Ára: 2690 Ft-


]]>