Az ukrán Portal science-fiction találkozó idén európai méretűvé nőtte ki magát, két évvel ezelőtt ugyanis Kijev kapta meg az EuroCon rendezési jogát. Az ukrán rendezők éppen ezért komolyan is vették az idei találkozót: a megnyitón jelen volt az ukrán kormány két tagja is, a humanitárius kérdések miniszterelnök-helyettese, Vjacseslav Kirilenko, illetve  Igor Likhovoj kulturális miniszter.


Jonathan CowieKeleti szomszédaink a sci-fi találkozót a komoly témák és előadások, illetve az ukrán könyvkiadás és irodalom köré kerekítették ki. Ez egyszerre volt jó és rossz. Jó, mert óriási könyves kiállítóvásárt hoztak létre a rendezvény helyszínén, s így bepillantást nyerhettünk az ukrán könyvkiadás szinte minden területére – függetlenül a tudományos-fantasztikus vagy fantasy irodalomtól. és rossz is volt, mert az előadások többsége ukrán nyelven szólt, így a külföldi küldöttségeknek nem sok érdekes programpont jutott. (Csütörtökön talán csak R. P. Mielke és Eric Simon SF-írók bőbeszédű ismertetője a német fantasztikus irodalomról és szerzőiről, illetve Jonathan Cowie előadása a klímaváltozásokról.) Nem voltak mozivetítések vagy nagyszabású bemutatók, csendesen csordogált az élet a rendezvényen.

Könyvkiállítás az EuroCononPersze az országok delegációi rátaláltak egymásra és ha nem az EuroCon ülésein voltak, akkor valamely kávéházban vagy étteremben ücsörögtek és beszélgettek – vagy éppen úton voltak valamely kávéház és étterem felé, mivelhogy azokból a környéken kevés akadt és azok is szűkek voltak: egy tíz-tizenkét fős társaság már nem nagyon fért be. Emellett a pincérnők sem nagyon örültek nekünk, sok munkát adtunk volna nekik. Ezzel együtt a rendezők is körbe-körbe bóklásztak és keresték a külföldieket: igyekeztek mindenkit meggyőzni arról, hogy a kijevi Portalt, mint SF találkozót akkor is érdemes lesz meglátogatni, ha már nem kapcsolódik össze az EuroConnal. Azaz legközelebb 2007 áprilisában.

Megnyitó ünnepség Harry Harrisonnal, Ellen Datlow-val (õk ülnek) és Andrej Sapkowskival

Ellen Datlow, Alexander Korzhenevski és Imants BelogrivsA csütörtöki megnyitó után az ismerkedéshez volt remek alkalom az az ünnepélyes fogadás, melyre csak különleges belépővel lehetett bejutni. Itt jelen voltak a rendezvény díszvendégei is, a rajongók által körülvett ukrán írók / írónők (Marina Djacsenkó mellett szinte mindig látni lehetett egy dedikációra várakozó olvasót) mellett  többek között Harry Harrison is. Miközben egy  vonósnégyes komolyzenei repertoárjával megteremtette a fogadás alatt a megfelelő hangulatot, a küldöttek összeismerkedtek egymással, ki-ki felfedezte régi ismerőseit vagy a nyakba akasztott azonosítókról megismerkedhetett az újakkal. Az este folyamán némi táncra is sor kerülhetett: az ukrán könnyűzenei élet számaira lehetett ropni. A helyiek, illetve Ian Watson voltak a táncban a legbátrabbak.

A rendezvény második napján, pénteken, sem tűntek fel újabb nevek az előadások között, viszont elkezdődött az érdemi munka az European Science Fiction Society (ESFS) küldöttei között. Az erre kiosztott idő ezen a napon nem is volt elég az érdemi munka befejezéséhez, túl sok kérdés és megoldandó feladat merült fel.

{mospagebreak title=Péntek- ESFS jelölések}Péntek

A napi külföldiek által tartott előadások sorában Andrej Sapkowski lengyel író (meglehetősen nagy az ismertsége orosz nyelvterületen) előadásával kezdődött.

Andrej SapkowskiEzek után megint csak a németek léptek színpadra, és megint kicsit bőbeszédűbbek voltak a kelleténél, így Németh Attilának a magyar science-fiction történetéről megtartott előadása sajnos rövidebb kellett legyen a tervezettnél. Jonathan Cowie ezen a napon sem tétlenkedett: az űr felfedezésének lépéseiről számolt be egy vetített képes előadás keretén belül.

Délután egytől négyig a művelődési ház harmadik emeletének egy előadójában aztán összejöttek az ESFS küldöttek. Lényeges kérdésekről kellett szavazniuk, tudniillik a Szovjetunió szétesésével megszülető utódállamok melyike léphet be az ESFS-be. A probléma földrajzi-politikai: mely országok tartoznak Európa területéhez.

Az ESFS elnöke, az ír származású Dave Lally erős kézzel és határozottan szólt és tette meg javaslatait Grúzia, Azerbajdzsán és Örményország felvételére. A jelöltek megszavazták aztán ezen államok felvételét, ugyanakkor elutasították az Izraeli küldöttség hasonló jellegű kérelmét. Nem volt mindenki maradéktalanul elégedett (habár még Kazahsztán felvétele is felmerült, de azt elvetették), ezzel a felvétellel ugyanis erőteljesen megnőtt a szervezetben az orosz nyelvet (is) beszélő országok súlya. Ezt a díjak kiosztásánál is érezni lehetett: az ESFS-en belül erőteljesen eltolódtak a hangsúlyok kelet felé. Az ESFS jelölõ gyûlése - a pódiumon az Olaszországot képviselõ Roberto Quaglia
Más változás is volt, ami a „szovjet utódállamoknak” kedvezett: idén Németországtól elvett a küldöttség egy szavazatot. A régi politikai megosztottságból adódóan Németországnak (a hajdani NSZK-nak, mivelhogy az NDK képviselői soha nem voltak jelen az EuroConon) ugyanis három szavazata volt (a többi ország 2-2 szavazatával szemben). NDK azonban már rég nem létezik, erre az ESFS közgyűlése kis késéssel ugyan, de idén reagált, így a németek is immár csak 2 szavazattal bírnak a szervezetben.

Következett a 2008-as EuroConra pályázó országok-városok pályázati anyagának bemutatása. A szándék, melyet tavaly Glasgow-ban többen felvillantottak, idénre csupán három pályázó esetében jutott el a komoly szándékú bejelentésig. Csehország, pontosabban Chotebor volt az első pályázó. A csehek már rendeztek ebben a kisvárosban EuroCont 2002-ben, precízen és nagy erőkkel levezényelve egy tény leges európai méretű és szervezettségű találkozót. A második kérvényező Moszkva volt. Az orosz küldöttek évek óta jelen vannak kérésükkel a közgyűléseken, ám eddig mindenkit elriasztott a március eleji, fogcsikorgató moszkvai télben megtartandó EuroCon és a szibériai farkasokkal viaskodó, trojkás delegációk képe. Harmadjára Magyarország nyújtotta be igényét egy budapesti rendezvényre.

Egy kijevi aluljáróban1988-ban már volt egy EuroCon Budapesten a Kongresszusi Központban, akkor a Vega SF Egyesület szervezésében, ahol is a díszvendégek Erich von Däniken és John Brunner voltak. Most a 20 éves évforduló alkalmából pályázott a Galaktika nevében Németh Attila, akit a jelenlévő Átjáró Nap (Fesztivál) rendezői stábja is támogatott e kérelemben.

Itt történtek meg az ESFS díjaira történő jelölések és bemutatások is. Túl sok volt a jelölt, és túlságosan szűkre szabott az idő, így a magyar küldöttség (illetve még pár másik delegáció) jelöltjeinek bemutatása átcsúszott szombati napra. A fárasztó ülés után a küldöttségek felkerekedtek, és elindultak, hogy Szergej Szljusarenko kijevi otthonában saslikozáson vegyenek részt. Saslikozás Szergej Sljusarenko kijevi otthonában
Nem jön a saslik, kapós a krumpli (Jun, Péter és Dragos)A két szobás lakásban remek hangulat uralkodott. A rendezvény díszvendégei a kijevi bérház konyhájában rágcsálták vacsorájukat, amikor megérkeztünk (a magyar küldöttség: Michaleczky Péter, Miyazaki Jun, Németh Attila, Szélesi SándorIan Watson, Roberto Quaglia, Dragos George Fofirca illetve ukrán kísérőink társaságában. Fél Európa jelen volt a kis lakásban két éves kortól 75 éves korig. A saslik a vékonyka erkélyen sült, és nagyban hozzájárult az elfogyasztásának az élvezetéhez a jelenlevők éhsége, illetve az a fél órás áramszünet, ami – a vendéglátó mentegetőzése szerint – az ilyen régi kijevi házakban megszokott. éjfél után a nemzetköziség zászlaja alatt az ukránok a Székesfehérvár és a tokaji szavak helyes kiejtésével próbálkoztak a cigerettafüstös kisebbik szobában, illetve a bulgár magyar rokonság és lovas életmód megtárgyalása mellett a kijevi szőlőket sújtó 19. század végi filoxérajárvány is felmerült a témák sorában. Székesfehérvár és tokaji... kis nyelvgyakorlat cigifüstben
Mindeközben gitárzene szólt és az ukránok hangosan daloltak az ebédlői asztal mellett, illetve Jean-Pierre Laigle író-műfordító műveiről társalgott a füstmentes szobában, az emeletes ágy sarka és az ajtófélfa között.

Folytatása következik: Szavazás és Csernobil (szombat, vasárnap)

]]>