Bram Stoker ír volt, sőt az általa megalkotott Drakula-figura is inkább ír, mint erdélyi – állítja a dublini Bram Stoker-Dracula Szervezet igazgatója.

Sokan úgy hiszik, hogy Bram Stoker Drakula című regényének főszereplőjét a 14. században élt, vérszomjas és kegyetlen román fejedelemről, Vlad Å¢epesről mintázta. Ám a dublini Dennis McIntyre szerint a sztori helyszínén és a kegyetlenség motívumán kívül semmi közös sincs Å¢epesben és a regénybeli vámpírban.

A Dracula név az ír Droch Ola szóösszetételből ered, ami „rossz vér”-t jelent – állítja McIntyre, akinek több érve is van az ír eredet alátámasztására. Stoker édesanyja Nyugat-Írországból származott, és feltehetőleg mesélt fiának az 1832-es kolerajárványról, amikor a fertőzéstől rettegő egészségesek gyakran élve eltemették a betegeket.

Emellett abban az időben úgy hitték, ha valaki öngyilkos lesz, vérszívóként él tovább mindaddig, míg valaki át nem döfi a szívét egy karóval. Ráadásul Stoker gyerekkorában egy írországi temetőkertben játszadozott, ahol családi kriptájuk is volt, így valószínűleg alkalma volt látni mumifikálódott holttesteket. A történet emellett tele van – McIntyre szerint eredeti – ír szimbólumokkal: vihar, köd, patkányok, cigányok, kastély, pap stb. A Transindex cikke

]]>