PEKINGI KACSA (AZ EREDETI KÍNAI RECEPT ALAPJÁN)
 
Hozzávalók: 1db fiatal gi-zon-hai, lehetoleg 80-90 deka élo súllyal 2 bo-szan csu-lin esetleg ízlésnek megfeleloen 3-4 deka csu-szan 2-3 bu-casz 2 szép megtermett xin-bi és ha lehet friss 1 bo-li-szan brucsirozott in-csoi továbbá az ízesítés végett kis pin-dzsu, egy kevés din-hai és hi-lo-szen keverék, aki szereti használhat csikalt fu-szenget.
Elkészítés: Ha az elején ügyelünk, hogy a gi-zon-hai fiatal legyen, már félig nyert ügyünk van, mert nem olyan rágós és nem kell hülye dumával puhítani.
Tisztításnál ügyeljünk, hogy a szi-hei fel ne szakadjon, de ha ez mégis megtörténne van rá megoldás, használjuk a Pat-ex hatását. Ãœgyesen benyúlunk a szi-hei alá leválasztjuk a szi-hei-t a szi-mai és a szi-bo húsos részeitol, majd a gi-zon-hai felületét kívül-belül szépen, vékonyan bekenjük hi-lo-szennel és kevés din-hai-t is szerkeszthetünk a vékonyabb részekre. Így hookalni hagyjuk egy min-gai erejéig, mialatt elkészítjük a ti-csen keveréket. A ti-csent nem szabad brutálisan elkészíteni, mert megsértodik és bal-go-mint eszközöl.
A bu-csasz-okat megmikiráljuk és in-csi-ben áztatjuk, majd kicsavarjuk és ha nem túl gusztustalan jó alaposan szétmorzsoljuk. (Na mostanra biztos gusztustalan lesz.) A forró csu-lin vagy csu-szan-ban megpirítjuk az in-csoi felét és a másik felét összekeverjük a gi-zon-hai megdilált ki-zin-jével. Ehhez hozzáadjuk a megmikirált bu-csaszokat, a nyers xin-bit, hi-lo-szent, fu-szeng és az apróra vágott pin-dzsut. Majd a végén ráeroszakoljuk a megmaradt din-hit, már ha maradt még. Ha úgy esik jól tehetünk egy kis párolt go-mai anyagot is bele. Ha így készen vagyunk a ti-csen frognolásával és a min-gai letelt, vesszük a ti-csent és egyenletesen bekenjük a szi-hei alá egészen le a szi-mai tövéig, de vigyázzunk, hogy ne okozzunk undorító dudormányokat és amíg a szi-hei fel van nyitva, vagy a gi-zon-hai belsejét pakoljuk meg a ti-csen nagyjával és a végén begomboljuk. Ha az utóbbit választjuk, vigyázzunk ne legyen rajtunk karóra, mert könnyen a gi-zon-hai belsejét ékítheti a késobbiekben és foleg a mei-csi belsejében. Szépen eligazítjuk a szemnek nem kívánatos részeket és a maradék ti-csent beletocskoljuk a gi-zon-haiba. A gi-zon-hai méretének megfelelo ni-pak vagy do-pak közepére helyezzük és forró csu-szannal leöntjük. Ne legyen túl forró a mei-csi amiben sütünk, mert rohadt nehéz lesz akkor benyúlni. Ha a go-zon-hai kezd sisteregni vagy ropogni, locsoljuk meg a csu-szan levével és kis mei-t is önthetünk rá, már csak jobb párolgás miatt is.
Majd 3-4 min-gai hosszan hagyjuk sülni, de ha lehet figyelünk a felületi integritásra. Ha elkészült még egy rövid min-szo-ig pihentetjük és csak utána barmolunk bele. Összevarrni nem szükséges, mert a xin-bi és a ti-csen összetartja.
Tányérolva tálalandó. Jobb esetben csak 3-6 hónap felfüggesztettet kaphatunk, ami úgy 5 min-go. Jó étvágyat ]]>