December 14-én lesz a magyarországi bemutatója annak az Eragon című filmnek, amit Christopher Paolini regénye nyomán hazánkban forgattak. Mind a könyvet, mind a mozifilm készítését nagy érdeklődés kísérte. A szereplőgárda sztárjai és Saphira, a sárkány egyaránt el fogják nyerni a nézők tetszését – ez borítékolható. 

Az Eragon című regény keményborítós változata 2003 augusztusában jelent meg, és hamarosan világsiker lett – 87 egymást követő héten szerepelt a The New York Times sikerlistáján. Csak észak-Amerikában 2,5 millió példányt adtak el belőle, összesen 38 országban jelent meg.
  
A forgatókönyvet Peter Buchman írta, akinek nevéhez többek közt a Jurassic Park 3. kapcsolódik. Buchman nagy rajongója a fantasynak és a sci-finek, és bevallása szerint már néhány oldal elolvasása után magával ragadta a most 23 éves Paolini mesteri meseszövése, fantáziavilága, izgalmas figurái. A forgatókönyvíró mindent elkövetett, hogy megőrizze az eredeti történet gazdagságát.
  
Mind a regény, mind a film középpontjában az Eragon és Saphira, a sárkány közti különleges kapcsolat áll. „Ezt a fiatalembert és a sárkányt szoros kötelékek kapcsolják össze – meséli Buchman. – Ez a kapcsolat adja a könyv gerincét, ezért a filmben is nagyon fontos szerepet kellett kapnia.”
  
Buchman forgatókönyve keltette fel Stefen Fangmeier figyelmét. „Izgalmas olvasmánynak találtam – meséli a rendező. – A könyv fantasztikus világát nagyon komoly feladat megjeleníteni, de nem csak azért vonzott, mert fel lehetett vonultatni benne mindazt, amire a vizuális effektek képesek, hanem azért is, mert maga a történet is kitűnő.” A Sárkánylovasok békét hoztak Alagaësia földjére. A sárkányok varázserőt és halhatatlanságot adtak lovasaiknak, nem volt senki, aki legyőzhette volna őket – egészen addig, míg közülük egy, Galbatorix nem akarja megszerezni magának a hatalmat, és ki nem irtja a Sárkánylovasok rendjét. A kis faluban cseperedő Eragon egy titokzatos zafírkék tojást talál, amelyből egy sárkány kel ki. A fiú Saphirának nevezi el. Találkozásukkal újra eljöhet a Sárkánylovasok kora.
  
A fiú semmit sem tudott apjáról, de most kiderül számára, hogy a Sárkánylovasok rendjéből származik, és mentora, Brom segítségével újra elhozhatja az igazság aranykorát – legalábbis ha túléli Galbatorix cseleit. Alagaësia népének Eragon az utolsó reménye.
 

Eragon trailer

{youtube}OISmH4-Deyg{/youtube} A címszerepet a 18 éves Ed Speleers kapta, miután a filmkészítők több száz meghallgatást tartottak világszerte. További szereplők: az Oscar-díjas Jeremy Irons alakítja Bromot, a volt Sárkánylovast, aki Eragon mentora lesz; az Oscar-jelölt John Malkovich látható a gonosz Galbatorix király szerepében; Robert Carlyle játssza Durzát, a varázslót, az Oscar-jelölt Djimon Hounsou pedig Adzsihádot, a lázadok vezetőjét.
  
Az Eragont Stefen Fangmeier rendezte, a filmipar híres vizuális effekt-mestere. Az Industrial Light & Magicnél olyan filmekért felelt, mint a Ryan közlegény megmentése, Twister, Viharzóna, Kapitány és katona – A világ túlsó oldalán. Háromszoros BAFTA-díjas, négyszeres Oscar-jelölt. Fangmeier látványeffekt-csapata a legkülönbözőbb technikákat mozgósította, hogy megteremtse Saphirát és elvezesse a közönséget Alagaësia mágikus, időtlen birodalmába. A sztori egyik főszereplőjét, a Saphira nevű repülő sárkányt a legelismertebb vizuális effekt-készítők keltették életre: a WETA Digital (amely A Gyűrűk ura-trilógiában és a King Kongban is közreműködött) és az Industrial Light & Magic (a Star Wars-filmek és a Jurassic Park társalkotói). Szintén a WETA érdeme az Eragon végső ütközete, amelyben Eragon és Saphira vezetésével csap össze a jók serege a gonosz Galbatorix király hadával. Az utóbbi kétezer évben a sárkányokat – a kortól és a kultúrától függően – hol tisztelték, hol gyűlölték, ma azonban a többi mitikus figurával együtt a popkultúra részévé váltak. Saphirát a régi korok ihlették, de a legmodernebb technika jeleníti meg a vásznon.
 

]]>