c=”http://www.sfportal.hu/images/stories/Vilagur/Naprendszer/fold_mini.jpg” alt=”” class=”imgleft” />A The Guardian, illetve The Washington Post információja szerint George Bush amerikai elnök stratégiaváltásra törekszik a világűr hatalmi viszonyainak tekintetében, mondván, hogy a föld körüli területek fölötti uralom megszerzése ugyanolyan fontos mint a tengeri vagy légi fölény. A hírre a szakértők aggodalmukat fejezték ki, félve attól, hogy az elnök új generációs űrfegyverek kifejlesztésére törekszik. 

 

Amerikának jogában áll megtagadni a világűrhöz való hozzáférést azoktól, akik az Egyesült Államokéval ellentétes érdekeket képviselnek – vallja Bush. A vezérelv a világűrt az Egyesült Államok nemzeti érdekeltségként határozza meg. Ezentúl tilos lesz olyan fegyverkezési egyezményeket kötni, melyek korlátoznák Amerika világűrhöz való hozzáférését.

Tony Snow fehér házi szóvivő cáfolta az új generációs űrfegyverek kifejlesztését. Nyilatkozatában kifejtette, hogy a világűr védelmi célokra való használata nem új fegyvereket jelent, hanem csupán arról van szó, hogy ma a banki automaták, navigációs eszközök és mobiltelefonok nagyarányú elterjedtsége fontossá tette a világűr ellenőrzését is. A gondolat egyébként nem új: két éve a légierő védelmét élvezik az amerikai műholdak és egyéb űreszközök.

]]>