Ritkán nézek tévét, minthogy be sincs hozzám kötve semmi (lusta voltamelzarándokolni a UPC-ig, és annyira meg nem érzem a hiányát), de maeste láttam egy érdekes anyagot – meg is lepődtem, hogy a Naplóbanvannak emészthető cuccok. Az egyik riport a biodízelről szólt. Hogy ha egy országgal arrébbmegyünk, persze jó irányba, akkor biodízelt vásárolhatunk. Méghozzá jó20 Ft-tal olcsóbban (árfolyamtól függően), mint bármiféle benzintitthon. De nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ez jóval környezetkímélőbbcucc, mint bármilyen kőolaj-származék. Repcemagból készül, és csakannyi széndioxidot bocsát a levegőbe, amennyit a repce már amúgy ismegkötött korábban. Tök jó.
Viszont itthon egyelőre nem kapható, a VPOP keményen megbüntet azértis, ha teszemazt, étolajjal akarod etetni a kocsit. Tök jó, miközbenegyes nyugati országokban a helyi tömegközlekedést állítják átbiodízelre, addig itthon egyelőre csak kísérleti gyártás folyik. Cool.
Németországban kísérleti jelleggel eltörlik a biodízel jövedéki adóját, mert azt remélik, ezzel jobb lesz a környezetnek. Itthon tüntetnek a gazdák, hogy az állambácsi adjon minél több zsétolyan mezőgazdasági termékek előállítására, amit vagy a kutya semkeres, vagy az EU-ból sokkalta olcsóbban be lehet szerezni.
Pedig a megoldás tök egyszerű – támogassa a repce termesztését, éscsináljunk belőle biodízelt. Valószínűleg erre még külföldön is lennekereslet. A gazdák is jól járnának, a környezet is tisztulna, és baromisok pénzt megtakaríthatna mindenki, a szállítási költségetcsökkenésével. De nem, ha van is ennyi esze valamelyik politikusnak (pártállástólfüggetlenül), az nyilván a saját érdekében befogja a száját, és elfogadvalami jó kis ajándékot a megfelelő emberkétől, akinek speciel nemérdeke a biodízel biznisz. Ugyan, mit is várok, amikor 10 perccel később azt látom a konkurenstévécsatorna konkurens műsorában, hogy fényes nappal pornófilmetforgattak a Hősök terén, és senki se értesítette a hatóságokat… régenaz Egyesült Államok volt a lehetőségek hazája, ma Magyarország az -hiszen itt valóban bármit meg lehet tenni.
]]>