A hét elején meglepetést okozott, hogy huszonkét millió dollárt hozott első hétvégi lendületre a jegybevételekből a Mikor egy idegen hív (When a Stranger Calls) című thriller az Amerikai Egyesült Államokban. 1979-ben már vetítettek When a Stranger Calls című filmet (Carol Kane főszereplésével), és van is összefüggés a kettő között.

{mosgoogle center} Az1979-es klasszikus és a mostani feldolgozás alaptörténete gyakorlatilagmegegyezik, noha természetesen az azóta eltelt több, mint negyedévszázad sok változtatást megkívánt mind a környezetben, mind adramaturgiában.

Jillt, a főiskolás lányt (Camilla Belle)apja (Clark Glegg) viszi le egy gazdag, vidéki házhoz a hétvégére, hogyvigyázzon a Mandrakis-házaspár két gyermekére. A lány – miután mindentelrendezett, és gondosan bezárkózott a magányos, tóparti házba -nyugodt estére számít, mikor cseng a telefon, de nem szól bele senki.Eleinte valami telefonbetyár-tréfának véli a dolgot, de a jelenetrendre megismétlődik. A titkokzatos hang (Tommy Flanagan) a kezdetibelelihegések után végre mond is valamit, és azt kérdezi: mikor néztélrá utoljára a gyerekekre? Jill kétségbeesetten kutatni kezdi a hangtulajdonosát, de egyik ismerőse sem kereste őt. Végül a rendőrségneksikerül lenyomoznia a hívások eredetét: odabentről jönnek. A lánypánikja nemsokára teljessé válik, mikor a hang testet ölt…

A főszereplő, az idén októberben húsz évesCamilla Belle, igen régóta benne van a filmszakmában. A tavalyi évbenpéldául drogterjesztőt játszott a The Chumscrubberben, és ő volt Rose a Jack és Rose balladájában (The Ballad of Jack and Rose).Ugyanakkor sokszor megkapta azt a kritikát új filmje kapcsán, hogy nemelég karizmatikus ahhoz, hogy az egész alkotást elvigye. Nincs eléggémegijedve, amikor rémült; alig látszik izgatottnak, mikor a filmbenpánikroham jön rá. De azért tegyük hozzá, mivel gyakorlatilag ajátékidő nagy részében egyedül van a vásznon, igen komoly színésziteljesítményre van kárhoztatva.

Simon West rendező is sokat bizonyított már Hollywoodban: elég csak a 2001-es Lara Croft: Tomb Raidert, vagy a két évvel korábbi Fegyencjáratot (Con Air)említeni. Márciusban pedig újabb rendezése jelenik meg, az RPM. Ehhezképest a legújabban bemutatott filmjén a nézők és kritikusok egy részebizony fanyalog: „öt perces ötletből csinált egy egész filmet” -hangoztatják. Azaz, felvonultatja a teljes thriller-repertoárt, ellőminden klisét, ami csak létezik a műfajban. Sokan úgy tartják, hogy azeredeti filmnél se nem jobb, se nem rosszabb az új When a Stranger Calls.Tény, maga a történet első fele sokban megegyezik a régivel – akörülmények persze modernebbek. A zenét az a James Dooley szerezte, akia hasonszőrű Kört (The Ring) és a tavalyi vidám Madagaszkárt is megzenésítette.

Az alkotás az első hétvégén olyan filmeket előzött meg a mozikban, mint a Gagyi-mami folytatása, vagy a Görög Zita szereplésével készült Underworld: Evolution. A jegyeladásban második helyre szorult Gagyi-mami csupán a felét tudta behozni annak, mint amennyit a Mikor egy idegen hív kaszált. érdekes, hogy mindezek ellenére a legtöbb nézői vélemény szerint a február 3-a óta vetített Mikor egy idegen hívleginkább egy újabb ötlettelen, hollywoodi ijesztgetős film, amelyneklegfőbb tanulsága az, hogy bármit csinálsz, ne vedd fel a kagylót.


]]>