Az antiproton tömegének rekord pontosságú megállapítása után sem ingott meg az elfogadott elmélet a legkisebb részecskék természetéről. Az európai CERN kutatóközpontban az osztrák tudományos akadémia szubatomikus kutatóintézetének (SMI) közreműködésével elvégzett kísérletek során a kutatók nem találtak különbséget a proton és az anti-részecskéje között, írta az APA hírügynökség.

Jelenleg a fizikusok abból a feltételezésből indulnak ki, hogy az anyag és az antianyag pontosan ugyanúgy viselkednek, és például az antiproton tömege azonos a protonéval. Ugyanakkor vannak ezt megkérdőjelező felvetések is. Ha az anyag és az antianyag pontosan egyeznek, akkor a keletkezésüket, vagyis az ősrobbanást követően nyomban ki kellett volna oltaniuk egymást. Tehát a világunk nem létezhetne.

Időközben egész sor alternatív elmélet keletkezett az anyag felépítéséről. A kutatók megkísérlik kitapogatni az úgynevezett hagyományos modell határait, hogy lehetőség szerint új fizikai megoldásra bukkanjanak, idézte az APA hírügynökség Michael Cargnelli, az SMI kutatójának szavait. Az egyik lehetőség az volna, ha az anyag és az antianyag között bármilyen csekély különbséget fel lehetne mutatni. Az Index cikke

]]>