„A Graal könyvkiadó ingyenesen osztogatná a könyveit, amennyiben az állam állná helyettük a cehhet” – akár ezzel is a mondattal is kezdődhetne a cikk. és akkor valszeg jól körbe lenne röhögve a könyvkiadó.

De nem, Rudi Zoltán, az MTV elnöke halál komolyan jelenti be ezt az orbitális baromságot.  „A Magyar Televízió hajlandó akár önként is beszüntetni a reklámoksugárzását cserébe a kiszámítható és értékálló finanszírozásért” – mondja. Halálosan unom, hogy egy csomó emberke úgy gondolja, hogy az államnak automatikusan kötelessége az ő vállalkozását dotálni, akármilyen veszteségesen is működik, akármennyire is herdálják az adófizetők pénzét. Az MTV fenntartása évi több 10 milliárd forintba kerül, ezért cserébe kapunk egy raklap nézhetetlen műsort, plusz 4 évente megnézhetünk rajta valami választási vitaműsort, illetve az aktuális kormány szócsöve lehet az adó. Tökjó, nem?

A televíziózás igenis egy nyereségorientált vállalkozás, aki nem tud olyan műsort adni, amelyiket megnéz annyi ember, hogy nyereséges legyen a buli, az szűnjön meg, adja vissza a frekvenciáját, és menjen el kapálni a répaföldre, szvsz. De ne rinyáljon állandóan állami apanázsért, amikor így is kevés a zseton.

Hja, hogy kultúrmisszió, meg ilyesmi? Akkor a televízió pályázzon egyenlő feltételekkel a kultúrális pénzekre, mint akármelyik cég, alapítvány, egyesület, aki ebben a valóban nem túl jövedelmező iparágban akar alkotni valamit. De ne tekintse evidenciának, hogy majd a mi pénzünkből fog megélni – olyannyira evidenciának, hogy lazán búcsút mondana a reklámpénzeknek is.

Azon reklámpénzeknek, amikre bármelyik, nem külön előfizetés ellenében működő, átlagos kereskedelmi televízió napi szinten megharcol. Mert mindegyik, nem állami televízió harcolni kénytelen a többiekkel a túlélésért, azért, hogy nyereséges, de legalábbis nullszaldós legyen, és holnap is tudjon műsort adni.  Mert speciel ezzek szemben meg nem túl korrekt, hogy míg ők frekvenciadíjat, adót és egyebeket fizetnek, és csakis önerőből működhetnek – nos, addig van egy kőkorszakból ittmaradt mamut, akinek a túlélését egy csomóan evidenciaként kezelik. Ha holnap kifogy az RTL klub kasszája, nem fizeti be különféle díjakat, akkor marad az a lehetősége, hogy eladja valakinek a frekvenciáját, és becsukja a boltot, guten tag.

Nem értem, hogy miért költünk milliárdokat a köztévére – amikor nyereséget is termelhetnénk belőle. Vagy úgy, hogy megszüntetjük az MTV-t, és bérbeadjuk valami RTL-szerű cégnek a frekvenciát – vagy úgy, hogy kirúgjuk azt a tehetségtelen felsővezetést, amelyik képtelen önerőből talpra állítani a televíziót. Mert egy tévéfrekvencia értékes dolog, csak jó műsort kell adni rajta – és akkor jönnek a nézők is, meg a reklámozók is. (OK, nem kell jó műsort adni rajta, elég, ha rohadt sokan nézik… ezt mutatja legalábbis a két hazai kertévé gyakorlata. Legalábbis Győzikét, meg az Aktívot nem tartom jó műsornak, viszont sokan nézik.)

De legalábbis ne akarjunk ilyen fene laza mozdulattal búcsút inteni a reklámozóknak, kajánul vigyorogva, hogy majd az egyszeri állampolgár fog eltartani minket, akár akarja, akár nem. 

]]>