Az Átjáró Fesztivál (Jövő Háza, 2006. június 9-11.) ismert díszvendégei mellett számos magyar előadó – többek között színészek, írók, grafikusok – tart előadást vagy kerekasztal-beszélgetést a rendezvény látógatóinak. Alább a fesztivál vendégeiről olvasható pár soros ismertető, illetve hogy hol és mikor lehet velük találkozni.

Bayer Antal
A 2004-ben alakult Míves Céh Kiadó (többek között a Fekete-Fehér Képregényantológia kiadója, melynek a Fogadóban bemutatják legújabb számát) szerkesztője. A szerkesztési munkálatokon túl azonban szervezi is a képregény-életet, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének vezetőjeként az eddigi Magyar Képregényfesztiválok fő szervezője. Az Átjáró Fesztiválon Tudománytalan fantasztikum: Az amerikai szuperhősök hetven éve caímmel hallható előadása a Teátrum emeletén, szombaton 13.30-kor.

Biró Gergely
A maroknyi magyar Kung-Fu mesterek egyike si-heng Biró Gergely, többszörös világbajnok. Shaolin szerzetessé 1999 márciusában Magyarországon, harcos szerzetessé pedig ugyanezen év májusában avatták Kínában. Jelenleg a Sárkánykard S.E. pestszenterzsébeti alosztályának vezető edzője. Tavaly Hódi Jenő (rendező-producer) a „Metamorfózis” című film munkálataihoz vette igénybe a szaktudását; a film küzdelmi jeleneteinek koreográfiáját készítette, mi több, kaszkadőrként és dublőrként is szerepet vállalt. Bemutatója vasárnap reggel 10.30-kor lesz a park külső színpadán, előadása ezután a Teátrum emeletén 11.30-kor.

Boros Zoltán
A 37 éves táncos színész játszott fővárosi színházakban, a soproni Petőfi színházban és a Turay Ida Színtársulattal. A „Bűbájos boszorkák” sorozatban Leo Wyattnak kölcsönözte a hangját, rajongói június 11-én, vasárnap 13.00 órakor találkozhatnak vele a Teátrum emeletén.

Crespo Rodrigo
A félig bolíviai származású színész 1996-ban végezte el a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolát. A nézők rendszeresen találkozhatnak vele a Madách Színház és a Madách Kamara különféle darabjaiban. Sokat szinkronizál, az Átjáró Fesztiválon a „Bűbájos boszorkák” sorozatban nyújtott szinkronjának okán (Christopher Perry Halliwell) látjuk vendégül június 11-én, vasárnap 13.00 órakor.

Cs. Nagy Endre és Visontai Kálmán
A „Second Strike” ötlete 1997-ben merült fel, és Cs. Nagy Endre, a film rendezője, forgatókönyvírója, azonnal neki is látott a megvalósításnak. Profizmus, ez a társaság jelszava. Amellett, hogy amatőr rajongói filmet készítenek, ezt igyekeznek minél magasabb színvonalon megtenni, a történettől kezdve, a jelmezeken át egészen az utómunkáig. A hamarosan elkészülő alkotás tökéletesen beleillik George Lucas víziójába, a Baljós árnyak és „A Klónok támadása” között játszódik. A filmből jeleneteket lehet látni szombaton 19.00 órakor a Teátrum nagytermében, majd az érdeklődők 19.30-tól beszélgethetnek az alkotókkal a Teátrum emeletén.

Csőre Gábor
A 35 éves színész 1997-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, de már előtte szerepelt rádiójátékokban, színpadon és filmben is. Ezután a Vígszínházhoz szerződött. 2002-ben Ruttkai éva-emlékgyűrűvel díjazták munkásságát. Hangját ismerhetik „A Gyűrűk Ura” Frodójának hangjaként vagy a „Star Trek: Voyager”-ben a Robert Duncan McNeill megformálta Tom Paris magyar hangjaként. Csőre Gáborral az érdeklődők június 11-én, vasárnap 16.00 órakor találkozhatnak a Fogadó Padlásán.

Dési András és Móray Gábor
Dési András György egy filmforgalmazó cégnél dolgozik, mellette forgatókönyveket ír és rendez. Móray Gábor szabadúszó forgatókönyvíró-rendezőként tevékenykedik. Ők ketten két kisjátékfilmet készítettek közösen. „A pofon” első díjat nyert az 50. Független Film Fesztiválon, Ezüst Banán-díjat kapott a Banán Fesztiválon és bronz Remi-díjjal jutalmazták a Houstoni Nemzetközi Filmfesztiválon. „A 639. baba” című sci-fi rövidfilm, amit a fesztivál vendégei 14.30-kor láthatnak a Teátrum nagytermében két nyelven, idén  elhozta Brüsszelből a 24. Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiváljának legjobb rövidfilmjének járó díját. Ezután az amerikai Nashville-ben elnyerte a legjobb rövidfilm díját, illetve az amszterdami fantasztikus film fesztiválon Fekete Tulipán díjat kapott.

Dobay Ádám
Az ELTE angol, filmelmélet- és filmtörténet szakos végzős hallgatója. Kutatásai között szerepeltek a számítógépes játékelmélet, az összehasonlító mitológia, a filmműfajok és filmsorozatok témái – utóbbi három terület a „Bűbájos boszorkák” sorozat átfogó tanulmányozásában ötvöződött. 2003-tól Farkas Lívia mellett a Charmed.hu társszerkesztője. 2004 óta a PAX Televízióban szerkesztőként dolgozik, ahol összehasonlító mitológiai ismeretterjesztő dokumentumfilmsorozatot készített. Előadása a Bűbájos boszorkákról június 11-én vasárnap 11.00-kor hallható a Teátrum emeletén.

Zorro de BiancoFehér Zoltán (Zorro de Bianco)
A képeit Zorro de Bianco-ként jegyző grafikusművész aktív szerepet vállal a képregénykultúra terjesztésében Magyarországon. A VI. Átjáró Nap – II. Képregény Fesztiválra megjelent Pinkhell című lap főszerkesztője, illetve a képregénygrafikusokat tömörítő szakmai csooport, a Magyar Képregény Akadémia elnöke. Zorroval szombaton 12.30-kor lehet találkozni a magyar SF-képregénykiadásról szóló beszélgetésen a Teátrum emeletén.

Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett)
A Harrison Fawcett néven is alkotó író 1965-ben született Budapesten. 1998 elején jelent meg első regénye, „A Katedrális harcosai”. A könyv folytatásával („A Katedrális legendája”) elnyerte a 2000. évi Zsoldos Péter-díjat. A Mysterious Universe space-fantasy sorozat egyik „szülőatyja”. 1999-től foglalkozik forgatókönyv-írással. 2005-ben forgatta le a CinePartners Entertainment stúdió „Metamorfózis” című filmjét Christopher Lambert főszereplésével, Fonyódi Tibor szombat 16.30-kor kezdődő előadása a film forgatását eleveníti fel.

Füle Zoltán
A Fix tv műsorvezetője, az Ego zenekar énekese. Reklámfilmeket és videoklipeket készít, legutóbb a Sugarloaf nak a Nikita című számára készített klipet. Nevéhez fűződik a „Sötét oldal” című Star Wars rajongói film, aminek bemutatójára 1999 május 8-án került sor. Ennek az Átjáró Fesztiválra elkészült a második része is. A „Sötét oldal 2.” premiervetítésére szombaton 17.30-kor kerül sor a Teátrum nagytermében, ahol is a nézők találkozhatnak a rendezővel, aki utána a Fogadó nyári maszkabáljának karaoke-vonalát is levezeti.

Füzessy Tamás
Informatikus, a Magyar Tolkien Társaság egyik alapí tója és jelenlegi elnöke. J. R. R. Tolkien életművének avatott ismerője, több, a témával foglalkozó könyv fordítója (pl. „Középfölde atlasza”, „A Gyűrűk Ura filozófiája”). A „Hobbit” című regény új kiadásáról szóló előadására június 10-én, szombaton 11.30-kor kerül sor a Teátrum emeletén.

Gáspár András (Wayne Chapman)
Gáspár András – aki Wayne Chapman álnéven is publikál – a nyolcvanas évek elejétől kezdve foglalkozik sci-fivel és fantasyvel. Az ő nevéhez fűződik a legsikeresebb magyar fantasy sorozat, a M.A.G.U.S. megteremtése. Jelenleg a számítógépes játékokat fejlesztő Stromregionnél dolgozik. Az Átjáró Fesztiválon kapható először a rajongók által évek óta izgatottan várt „Keleti szél 2.” című regény. A szerző vasárnap 12.30 órakor tartja író-olvasó találkozóját a Teátrum emeletén. Ezután a Fogadóban a Tuan kiadó asztalánál dedikálja könyveit.

Gáspár Péter (Jan van den Boomen)
Jan van den Boomen néven a M.A.G.U.S. magyar fantasy sorozat írója. Egyik legismertebb műve a „Jó széllel toroni partra”, a tavalyi év végén azonban „Esőhozó” címmel megjelent egy önálló regénye is. Jelenleg a M.A.G.U.S. szerepjáték régi-új változatának fejlesztését felügyeli a Tuan kiadó égisze alatt. Vasárnap 13.30-kor a Teátrum emeletén lesz a szerzőnek író-olvasó találkozója, majd dedikál a Fogadóban.

Gyukin Milován (Milo)
Ismertebb nevén Milo, a Való Világ 3 győztese. Az 1985-ben született szerző írt verseket, és egy publikálatlan kisregénye is van. Nemrégiben „A népek harca” címmel jelentette meg fantasy regényét, melyben az emberek és goblinok időtlen-idők óta tartó harca a végkifejlethez közeledik. Milo június 10-én, szombaton fél egykor beszélget olvasóival a Teátrum emeletén, majd a Fogadóban dedikálja könyvét.

Holl Nándor
1988-ban végezte el a Színház és Filmművészeti Főiskolát, de már ezt megelőzően kapott szerepeket 1983-85 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Utána tagja volt a Független Színpadnak, a Miskolci Nemzeti Színháznak, valamint a Vígszínháznak és a Radnótinak is. Számos film és sorozat szinkronizálásában vett részt, pl. a Mátrix-ban vagy a Csillagok háborújában. Ő a Michael Shanks alakította Daniel Jackson állandó magyar hangja a „Csillagkapu” sorozatban. A sorozat kedvelői vasárnap 13.30 kor találkozhatnak vele a Fogadó Padlásán.

Kautzky Armand
1989-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Madách Színházhoz szerződött. Jelenleg is futó színpadi szerepei mellett tévésorozatokban is láthattuk már. Kautzky Armand többször kölcsönadta hangját Tom Cruise-nak, illetve ő a magyar hangja a „Bűbájos boszorkák” Cole Turner néven ismert démonának. A filmsorozat rajongói vasárnap 13.00 órakor találkozhatnak vele a Teátrum emeletén.

Kiss Ferenc
Gyerekkora óta, negyven éve gyűjti a képregényeket Kiss Ferenc, aki ezzel nem csupán a legnagyobb gyűjtő Magyarországon, de a hazai képregény legavatottabb ismerője is. 1990-től ír képregény-forgatókönyveket különféle folyóiratok számára, de elsősorban a Fülesnek. Alapítója a Képregény Kedvelők Klubjának. Előadása június 10-én, szombaton 11.00 órakor a Teátrum emeletén a magyar SF-képregényről fog szólni.

Kmilcsik Ágnes
Kmilcsik Ágnes egyiptológus, egyik szerkesztője a legnagyobb hazai, Egyiptommal foglalkozó honlapnak, a www.kemet.hu-nak. A Magyar Csillagkapu Klubban tartott legutóbb előadást az egyiptomi istenekről – így a Stargate rajongók elhívták az Átjáró Fesztiválra is. Vetített képekkel illusztrált előadása a piramisokról és a Csillagkapu sorozat valós kultúrtörténeti hátteréről fog szólni vasárnap, június 11-én, 14.30-kor a Fogadó Padlásán.

Kolonics István (Yliaster Daleth)
Kolonics István, ismertebb nevén Yliaster Daleth 1955-ben született Budapesten. Festő, grafikus, szigillzm-, talizmán- és varázstárgykészítő, mágiatörténész, író, kabbalista, runológus, pszichonauta stb. Fő vadászterülete a nyugati ezoterikus tradíció, a mágia, a boszorkányság (wicca), a jóga, a tantra, a hermetika, az alkímia, a taoizmus, a samanizmus, az etnobotanika, az indián mágia, a germán-kelta hitvilág, a mitográfia, de mindenek előtt a világ összes mágikus és ezoterikus útját, irányzatát sajátos módon felölelő, ötvöző, integráló káosz mágia. Olvasói vasárnap 14.30-től hallhatják előadását és 16.00-tól beszélgethetnek vele.

Lovas Lajos
„A tüzijáték, ami a Francia Intézet előtt évről-évre megismétlődik július 14-én, tulajdonképpen nekem szól” – írja Lovas Lajos, aki 1967-ben, a francia forradalom évfordulóján született. Zoologusnak készült, végül magyar szakos tanár, később szociológus lett belőle. Tizenkét éve különféle médiumokban dolgozik, most a Juventus rádióban, de az írással is kacérkodik. Idén megjelent „Agydobás” című regénye, melyet Zsoldos-díjra is jelöltek. Lovas Lajos író-olvasó találkozója június 11-én, vasárnap lesz a Teátrum emeletén, reggel 10.30-kor.

Nemes IstvánNemes István (John Caldwell, Jeffrey Stone)
Az 1961-ben született szerző, műfordító, szerkesztő a John Caldwell álnéven publikált „Káosz Szava” regényével tört be a köztudatba 1990-ben. Ugyanabban az évben még egy híressé vált regénye látott napvilágot: Jeffrey Stone: „Harc az éj Kövéért”. Azóta több mint 120 regényt publikált, de ezek túlnyomó többségét a felkérésre írt romantikus regények teszik ki. A Cherubion kiadót 1991-ben alapította.  Jelenleg csapatával egy Káosz-sorozaton alapuló számítógépes játékon dolgozik.  Nemes István író-olvasó találkozója szombaton 14.30-kor kezdődik a fogadó Padlásán.

Murányi Tünde
A Jászai-díjas színésznő 1991-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd dolgozott a játékszínben, a Vígszínházban, Bárka Színházban, ahol tanított is. Számos színpadi főszerep és tévéfilm áll mögötte. Az egri „A Csizmás Kandúr” előadás szerzője, díszlettervezője, rendezője egyben. Jelenleg a Nemzeti Színház színésze. A fesztiválon mint „A 639. baba” című kisfilm főszereplője lesz jelen. A filmet szombat délután 14.30 órakor láthatják az érdeklődők, a színésznővel 15.30 órától beszélgethetnek a Teátrum emeletén.

Odegnál RóbertOdegnál Róbert
A fiatal művész az elmúlt években leginkább sci-fi és fantasy könyvborítók készítésével foglalkozott, illetve dolgozott a „Nyócker” című film hátterein, textúráin. „A rév – A hívó” című képregénye 2005-ben került a könyvespolcokra, és meghozta magával az elimerést a szerző-grafikusnak. Az Átjáró Nap: 2. Magyar Képregényfesztiválon a hazai szakma Alfabéta díjjal jutalmazta, az Európai SF Társaság pedig a 2006-os közgyűlésén Best Artist címet adta neki. Odegnál Róbert ezt az elismerést pénteken este veszi át a nyitóünnepségen Roberto Quagliától, az ESFS alelnökétől. A grafikusművész előadása pedig szombat délben hallható a Teátrum emeletén A rév 2. részéről.

Ullmann Mónika
Az ismert színésznő 1991-ben végzett az Állami Balett Intézetben, majd 1997-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1994 óta tagja a József Attila Színháznak. Színpadi szerepei mellett számos filmben játszott, többek között a „Hyppolit” remake-jében, a „6:3”-ban illetve a „Világszám”-ban. A „Bűbájos boszorkák”-ban Piper magyar hangját adja, az érdeklődők június 11-én, vasárnap 13.00 órakor találkozhatnak vele a Teátrum emeletén.

Scherer Péter
A 45 éves színész az elmúlt két évtized folyamán számos színházi szerepet tudhat maga mögött. Az Arvisura Színházi Társaság, majd a Bárka és a Krétakör Színház társulatának tagja. A „Gengszterfilm”-ben nyújtott alakításáért 1998-ban megkapta a legjobb férfiszereplőnek járó elismerést. A fesztiválon mint „A 639. baba” című kisfilm férfi főszereplője lesz jelen. A filmet szombat délután 14.30 órakor láthatják az érdeklődők, Scherer Péterrel 15.30 órától beszélgethetnek a Teátrum emeletén.

Szabó Sípos Barnabás
Szabó Sípos Barnabás színész, jelenleg a Győri Nemzeti Színházban játszik, de korábban láthattuk őt tévésorozatokban is. Szenvedélyes hajós és tájképeket fest, rendszeresen vannak kiállításai az ország több pontján. Szinkronmunkái alapján is ismert: George Clooney az ő hangján szólal meg magyarul, illetve a Csillagkapu sorozatban Jack O’Neill karakterének (Richard Dean Anderson) is ő kölcsönzi a magyar hangját. A színésszel vasárnap 13.30-kor találkozhatnak az érdeklődők a Fogadó Padlásán.

Szász Attila
A filmkritikus, esztéta, műsorvezető 1997-ben alapította meg saját gyártó és forgalmazó cégét. 2000-ben az ország legnagyobb filmes havilapjának, a VOX magazinnak a főszerkesztője lett. 2002 óta minden idejét a rendezésnek és a forgatókönyvírásnak szenteli. Több tucat reklámfilmet és videoklipet rendezett, valamint írt négy forgatókönyvet. 2004-ben megrendezte első kisjátékfilmjét, „Most látszom, most nem látszom” címmel, ami idén három filmes fesztiváldíjat is elhozott, s most, vasárnap délután 16.00 órától az Átjáró Fesztiválon is látható lesz. Utána, 17.00 órától a nézők beszélgethetnek a rendezővel a Teátrum emeletén.

Szalai-Kocsis Tamás (I. M. Brod)
A 29 éves fiatalember egy budapesti pénzintézetben dolgozik, mint informatikus mérnök. Az Átjáró SF&F Magazin 12. számában mutatkozott be először a nagyközönségnek, tagja lett a Mysterious Universe írógárdájának. Első regénye – „Tüske a köröm alatt”, I. M. Brod álnéven – az Átjáró Fesztiválra látott napvilágot, ahol a szerző a pénteki nyitónapon átveszi Roberto Quagliától az ESFS alelnökétől az Európai SF Társaság által neki adományozott Encouragement Awardot. Szombaton 13.30 órától pedig dedikál a Fogadó épületében.

Vass Gábor
Vass Gábor 1978-ban végezte el a Színház és Filmművészeti Főiskolát, majd számos helyen játszott: így a szolnoki Szigligeti Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a Madách Színházban és a veszprémi Petőfi Színházban is. Sokat szinkronizál és tévéjátékokban is szerepel. A Star Trek rajongói a Robert Beltran alakította Chakotay parancsnok magyar hangjaként ismerhetik orgánumát, Vass Gáborral pedig június 11-én, vasárnap 16.00 órakor találkozhatnak a Fogadó Padlásán.

Zelenák AnikóZelenák Anikó (Philip Messier)
Az írónő 1968-ban Miskolcon született. Biológiát és rajzot tanított, majd grafikus lett: jelenleg prospektusokat és emblémákat, illetve weboldalakat tervez. Phillip Messier néven publikálta két sci-fi regényét 2001-ben az Excalibur Kiadónál, ezek az Elshaan-sorozat részei voltak: „ébredő erők”, és a „Nagy Viadal”. Az Átjáró Fesztiválon most számítógépes grafikusi oldaláról ismerhetjük meg, kiállítása a Teátrum alsó folyosóján látható.

Kapcsolódó anyagok:
Az Átjáró Fesztivál programja

AXN SCI-FI az Átjáró Fesztiválon

Star Wars színészek és film az Átjáró Fesztiválon

Kapcsolódó fórumok:
Átjáró Fesztivál – amit a vendégekről tudni akarsz

]]>