Nemrég beharangoztuk az év első Galaktika Fantasztikus Könyvének, Adam Wisniewski-Snerg lengyel sci-fi szerző A lator evangéliuma című regényének megjelenését; a könyvbemutatóról is szót ejtettünk,  s ha már ilyen szépen belelendültünk, hát hagyjuk továbbgördülni a szekeret. Szeretnék bemutatni a Galaktika első negyedéves könyvterveit.

Februárban egy nem csupán irodalmi, de társadalompolitikai szempontból is érdekes témát boncolgató regénnyel rukkol elő a kiadó.

Brian W. Aldiss Szuperállamában a 21. század közepére a határok megszűnésével létrejött szuperállam átrajzolta a világ hatalmi térképét, de a problémák ezzel még korántsem szűntek meg. A társadalmi rétegek és etnikumok közötti szakadékok tovább mélyültek, egy magát Tébolyfrakciónak nevező ellenállócsoport pedig arra biztatja az embereket, hogy nézzenek szembe a komor valósággal. A háborús fenyegetés és a globális felmelegedés veszélyei mellett a mindennapokat mégis leginkább a kellemetlenkedő androidok keserítik meg. Vajon életképes-e az unió utópiája, vagy az ember csak tönkretesz mindent, amihez hozzáér? Az SF európai nagymestere, a Stanley Kubrick és Steven Spielberg A.I. – Mesterséges értelem című filmjének alapjául szolgáló elbeszélések szerzője rendkívül szórakoztató, mozaikszerűen felépített, maró szatírájával görbe tükröt állít mai társadalmunk elé, mindannyiunkat szembesítve rosszabbik énünkkel. A kötet előrendelhető a Budapest, Fény utca 2. szám alatti Galaktikaboltban.

Szintén februárban jelentkezik a kiadó exkluzív, kereskedelmi forgalomba nem kerülő kiadványa, G.K. Chesterton: A vándorló kocsma  című regénye, mely a Galaktika Baráti Kör tagok számára lesz elérhető.

Márciusban Richard Adams hátborzongatóan hiteles, és drámai tolmácsolásában két kutya sorsán keresztül kaphatunk betekintést a laboratóriumi állatkísérletek sötét világba, Diana Wynne-Jones Trónörökös című fantasy regényének folytatásában, a Merlin-összeesküvésben Nick Mallory kalandjait követhetjük tovább, végül a sci-fi klasszikus nagyágyú Arthur C. Clarke Földfény című könyvével zárul a hónap.

Az április a könyvek hete Budapesten, ebben az évben immár huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Galaktika, egy nálunk még kevésbé ismert, ám hazájában példátlanul sikeres és népszerű észt SF-szerző, Indrek Halgra történelmi krimijével indítja a hónapot. A Stalker sci-fi díjjal többször is kitüntetett író Melchior-sorozatának első részével szeretnénk bevezetni a szerzőt a hazai fantasztikum kedvelő közösségbe. Sci-fi kiadóként igen megtisztelő feladat ápolni az orosz tudományos-fantasztikum kultikussá vált szerzőpárosának, Arkagyij és Borisz Sztrugackijnak az életművét; áprilisban a Trojka című regényt adjuk az olvasók kezébe. A Hugo-, és Nebula-díjas kanadai sztárszerző Robert J. Sawyer WWW-trilógiájának második részével, és Clive Barker Abarat sorozatának harmadik részével köszönünk el az áprilistól.

]]>