A Google keresője, és egyéb termékei, mint amilyen a Gmail vagy a Google Maps, mindennapi életünk részévé váltak. A Google nemrégiben saját műholdat is fellőtt, hogy saját, sokkal jobb minőségű műholdfelvételeket tudjon prezentálni, autói a világ nagyvárosait járják, hogy felvételeket készítsenek az utcákról. Mindezt szívjóságból tennék? Sokak szerint nem – és jobbnál-jobb, sci-fi thrillerbe illő Google összeesküvés elméletek születtek ennek kapcsán. Összegyűjtöttük a 4 legjobbat – Neked csak meg kell szavaznod, hogy melyik a leghihetőbb!

1. Operation Prometheus / Operation Omniscient

A Google (és kistestvére, a Yahoo) valójában nem más, mint az NSA, az amerikai nemzetbiztonsági hivatal fedőcégei, amelyek az internet segítségével a totális elmekontrollt igyekeznek megvalósítani. A Google olyan fegyver, amelyhez képest „a hidrogénbomba csak egy játékszer”; ha azt mondjuk, Google, akkor az Egyesült Államok hadseregéről beszélünk. A legendák szerint a Google-t két stanfordi egyetemista, Larry Page és Sergey Brin hegesztették össze a koleszban, majd berendezkedtek egy garázsban, és sok idő eltelt, amíg végre meggazdagodtak belőle. Valójában a keresőmotort valójában az NSA titkos laboratóriumaiban fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy analizálja a világ összes honlapját, és azonosítsa azokat a lapokat és mögöttük álló szervezeteket, amelyek veszélyt jelentenek az USA-ra nézve. Innentől kezdve viszont az ideális cenzor: ami nem található meg a Google találati oldalain, az valójában nem is létezik. A Google keresési algoritmusai titkosabbak, mint a Coca-Cola receptje – de nem csak azért, mert üzletileg így jó, hanem azért is, mert a mindenkori kormány ellenségképe alapján kell finomítani. A Google fennen hangoztatott céljával ellentétben – mely szerint segít megosztani minden információt a felhasználókkal -, valójában a fő cél az információk elzárása. És van ennél rosszabb is: a Google eltárol minden keresési információt, és az olyan szolgáltatásokon keresztül, mint amilyen például a Gmail, hozzá tudja kötni valós emberekhez is ezeket az információkat. Hatalmas adatbázisa van arról, hogy ki, mit, mikor keresett. Képzeld el, hogy van egy gép valahol a Nemzetbiztonsági Hivatalban, ahova beírják a nevedet, és ott van Rólad minden adat, ha használsz Gmailt, akkor egy kattintással beléphetnek a levelezésedbe… sőt, most, hogy saját műholdjuk is van, vissza tudják nézni, mikor, merre sétáltál. A Google jelmondata: „Ne légy gonosz!” – hahaha, jó kis PR vicc, nem igaz?

Google Conspiracy Theory video

2. Szellem a gépben

Google = Skynet. A fő cél nem az internetes keresés, az tulajdonképp csak egy melléktermék. A Google weblapokat feltérképező robotjai azért járják az internetet, hogy egy nagyon masszív adathalmazt hozzanak össze, amiből a jövőben megszülető mesterséges intelligencia tanulhat. Ha megfelelő mennyiségű adat felgyűlik, akkor a Google előbb-utóbb öntudatra fog ébredni. Sőt, valamiféle mesterséges intelligencia valószínűleg most is működhet már, hiszen egyébként nem tudná ilyen gyorsan és pontosan összeszedni a megfelelő honlapokat egy-egy keresés során semmiféle algoritmus. Az egész ugyan a szöveges kereséssel kezdődött, de azóta már a fényképeket is képes elemezni a Google. Mostanság kísérleteznek a videó kereséssel, amely fejlesztése valószínűleg jócskán előrébb jár annál, mint amit publikusan lehet használni; a Google hamarosan meg fogja érteni a videókban elhangzó szövegeket is (a mostani amerikai elnökválasztási kampány videóinak hangját már egész jól tudta elemezni). Mitöbb, mire öntudatra ébred a mesterséges intelligencia, tucatnyi nyelvet is fog tudni beszélni – ezért kellett a Google Translate projectet is elindítani. Hogy az öntudatra ébredő Google ellenség vagy barát lesz-e, azt nem tudni, mindenesetre ha a fentiekben van igazság, érdemes atombunkerrel és konvzervkajával készülni. A tudományos oktatófilm Terminator 4 – Salvation címmel hamarosan a mozikba kerül – ha még megérjük.

3. Reklámhadjárat, a’la Minority Report

Emlékszünk a Különvélemény című film jelenetére, amikor a menekülő Tom Cruise mindenféle személyre szabott reklámokba ütközött? No, valami ilyesmit akar a Google is megvalósítani: elemzi, hogy mikre keresel általában, a webkamerádon keresztül felismer, ha be van kapcsolva a mikrofonod, akkor a környező zajból próbálja meg kitalálni, mit csinálsz… minden információt beszerez Rólad, de nem azért, hogy a nemzetbiztonságot őrízze Tőled, hanem hogy olyan reklámokat kínáljon Neked, aminek nem tudsz ellenállni.

4. A Nagy Testvér

A Google lesz A BIG BROTHER. Egy internetes kisfilm, az Epic 2014 egy egész reális jövőképet festett fel, melyben a Google egyesül az Amazonnal, közös erővel lenyomják a Microsoftot – és uralni kezdik a teljes médiát. Nincsenek valódi hírek – az algoritmusok gyártják a híreket, személyre szabottan, Neked. A Te ízlésed szerint állítják össze a tartalmat, csak azért, hogy Téged manipuláljanak. Az létezik, amit Te a médiából megtudsz – de most már a média is személyre szabottan működik. Ez a teória szabadon kombinálható a 3. elmélettel – személyre szabott médiából személyre szabott reklám.

Epic 2014

Szerinted melyik elmélet a legvalószínűbb? Szavazz rá! Van saját elméleted? Írd meg nekünk kommentben! –Miyazaki Jun– ]]>