Február 11-én lenne 77 éves Jerry Goldsmith, amerikaizeneszerző. Tizenhétszer jelölték Oscar-díjra, de csupán egyszerkapta meg. Nevéhez olyan filmek ismert dallamai fűződnek, mint példáula Majmok bolygója, Star Trek vagy A nyolcadik utas: a halál.

{mosgoogle center}

A művész 1929-ben született, zenei tanulmányait hat éves korában kezdte. Mesterei olyan nagyságok voltak, mint Jakob Gimpel, Mario Castelnuovo-Tedesco és Rózsa Miklós. Pályája az ötvenes években indult, eleinte televíziós produkciókhoz szerzett zenét.

Később a filmszakma is felfedezte magának, összesen 17-szer jelölték Oscar-díjra, először 1962-ben a Freudcímű film zenéjéért. A sors igazságtalansága: csak egyetlen egyszersikerült jelölését díjra is váltania, amikor is az 1976-ban készült Ómen című alkotással jutott a csúcsra. Emmy-díjból viszont ötöt is átvehetett. Ezeket többek között a Majmok bolygója, a Total Recall: Az emlékmás és a Star Trek főcímzenéiért kapta meg.

Jerry Goldsmith nagyságát jelzi, hogy egy olyan műfajban tudottzenéjével kiemelkedőt alkotni, ahol a hangok a képi megjelenítéskiegészítését szolgálják. A hatáskeltés nagymestere volt, a zeneielemek felhasználásával játszva teremtett feszült hangulatot, sugyanilyen könnyedén hozott létre felemelő, megnyugtató akkordokat.

Jerry Goldsmith (1929-2004)Nem számított, hogy akciófilmről (Rambo; Az elnök különgépe), horrofilmről (Poltergeist – A kopogó szellem; A nyolcadik utas: a halál), romantikus történetről (IQ – A szerelem relatív) vagy vígjátékról (Fészkes fenevadak; Dennis, a komisz) volt szó: mindig tökéleteset alkotott. Saját maga egyik legjobb alkotásának a korábban már említett, 1990-es Total Recall: Az emlékmás című film zenéjét tartotta.

A sci-fit kedvelő közönség főleg a StarTrek sorozat zenéi miatt emlékszik jó szívvel a mesterre, aki pályájasorán több, mint 300 film és sorozat kottáit álmodta, és valósította meg.Ezen alkotások közül meg kell még említeni az Elemi ösztön, a Psycho 2 vagy a Láncreakció című filmeket is, de még így is csak részleteket ragadunk ki a hatalmas életműből.

A kritikusok azt is értékelték, hogykövetkezetesen ragaszkodott a hangszeres zenéhez, s mai napigegybehangzóan állítják: Goldsmith különböző mozifilmekhezírott művei önálló alkotásokként is megállják a helyüket.

]]>