Az Ultraviolet napjaink egyik legújabb science fiction- akciófilmje. A történet szerint a 21. század végén a vámpírok és az emberek élet-halál küzdelmet folytatnak egymással, miközben Violet, a csinos vérszívó-kisasszony, egy gyermek életét próbálja megmenteni fajtája elől. Az amerikai jegypénztáraknál nem aratott osztatlan sikert a film.


Kurt Wimmer eddigi munkáival kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. Tény, s való, hogy az amerikai rendező Equilibrium (2002) című produkciójára ma már sokan úgy tekintenek, mint kultuszfilmre, de mindennek dacára szép számmal akadnak kritikusai is. Mit kezdjünk, hát egy olyan produkcióval, melynek nem csak a rendezési munkálatait, hanem a forgatókönyvét is Wimmer jegyzi?

Az Ultraviolet a 21. század végén játszódik. Az emberiség egyik felét megtámadja egy „hemophagia” nevezetű vírus, ami áldozataiban genetikai mutációkat eredményez. Az ily módon megszületett vámpír-szerű lények erősebbek, gyorsabbak, intelligensebbek a hétköznapi embereknél. A ragadozók vadásznak a még fertőzetlen egyedekre, az emberek pedig egymással szoros szövetséget alkotva igyekeznek felvenni a küzdelmet a vérszívók ellen.

Violet szintén vámpír, de ez tény nem különösebben zavarja meg abban, hogy saját fajtája ellen hadat üzenjen. Szilárdan eltökélte ugyanis, hogy megvédi azt a fiatal emberkölyköt, akire mind a két oldal vadászik.

A címszereplőt az a Milla Jovovich alakítja, aki az eddigi Resident Evil filmekben már nem egy alakalommal hatékonyan megritkította az élőhalottak sorait. Az Ultaviolettel kapcsolatban a színésznő elmondta, fizikálisan a legjobb formájában van, még soha egyetlen filmjét sem előzte meg ilyen kimerítő felkészülés, mint a legutóbbi produkcióját. Az akciójelenetek nagy részben a Gun Kata nevezetű harcművészeti stílusra épülnek, nem csoda, hát, hogy Jovovichot igencsak megterhelte a forgatás.

Ami a többi szereplőt illeti, Six, a gyermek bőrébe Cameron Bright bújt. Fiatal kora ellenére a színészpalánta már nagy nevű produkciókban szerepelt. Annak idején feltűnt a Csillagkapu sorozatban, de játszott már a Sötét Angyal egy epizódjában is, legújabb filmje meg épp az X-men 3 (2006) lesz, tehát a fantasy/ science fiction nem ismeretlen műfaj számára.

Az Ultravioletben Garthot, a vámpírt William Fichtner alakítja, akit idehaza elsősorban a Rejtélyek városából ismerhetünk. A vérszívók részéről ő képviseli a gyermek utáni vadászatot, míg az embereket Daxus, azaz Nick Chinlund vezeti. Talán elmondható, hogy ez utóbbi színésznek a vérében van az akció, elvégre játszott a Végképp eltörölni (1996), a Con Air (1997) illetve a Zorro legendája (2005) című produkciókban is.

A filmet az eredetileg beharangozott február 24 –e helyett március 3 – án mutatták be az Egyesült Államokban. Az eddigi vélemények alapján nagyon úgy tűnik, hogy a 30 millió dollár költségvetésű film nem fog sokat hozni a konyhára. A kritikusok közül sokan nem nézik jó szemmel az akciójelenetek átláthatóságát, a kameramozgás miatt a verekedést több helyen követhetetlennek érzik.

Mielőtt Kurt Wimmer rendezőt az elégedetlenkedők tábora együttesen bűnbaknak titulálta volna, kiderült, hogy a Screen Gems stúdió több helyen kivágta a film egyes jeleneteit, köztük állítólag olyan cselekményeket is, melyek a történet szempontjából igencsak lényegesek voltak.

Mindegy, milyen ok folytán a lényeg, hogy az eddigi jelentések nem mondhatók túl kedvezőnek. Az egyik kritikai lap újságírója azt javasolja, ha szakítani szeretnénk éppen aktuális partnerünkkel, mindenképpen vigyük el a filmre. Mindennek dacára, az Ultravioletnek szép számmal akadnak rajongói is, kik egyre másra azt hangsúlyozzák, hogy hiánytalanul azt kapták, amit elvártak. Vélemény ide, ellenvélemény oda, a végső döntést a néző hozza meg.

]]>