Magyar Tolkien Társaság "Egy rég várt ünnepély" című találkozója A Gyűrűk Ura szerzőjének életműve előtt tiszteleg.

A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, a mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2007. január 6-án, J.R.R. Tolkien 115. születésnapján az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban nagyszabású rendezvényt szervez. Az év legnagyobb ünnepét tervezzük mindazoknak, akik szeretik „A Gyűrűk Ura”, „A Szilmarilok” és „A hobbit" világát, és tisztelik a tudós írót, aki megalkotta a „XX. század mítoszait”.
 
J.R.R. Tolkien életművének legismertebb része „A Gyűrűk Ura” című mű, amely a XX. század legnagyobb példányszámban eladott regénye (és Magyarországon is évek óta az eladási listák vezető helyeit foglalja el). Ugyanakkor az életmű része a Tolkien által megálmodott „Középfölde” világában játszódó számtalan gyönyörűséges mitológiai történet is (Ainulindale, Lúthien és Beren, Gondolin városa, Túrin Turambar, Earendil, Númenor bukása, Gil-galad és Elendil). A kidolgozott egyedi történetek mellett Tolkien több tízezer oldalra rúgó hagyatéka tartalmazza még a mitikus Középfölde mintegy tizenötezer évnyi, részletesen kimunkált történelmét, a mitológiai világ földrajzát, flóráját, faunáját és nem utolsósorban több mint egy tucat mesterségesen kialakított nyelv részletes nyelvtani szabályrendszerét és szókincsét (Köztük a Sindarin és Quenya tünde-nyelvekét, amelyek a mai napig a világ legtöbb ember által használt mesterséges nyelveivé váltak.) Ez a roppant életmű nemcsak önmagában, hanem az olyan másodlagos művek révén is érdekes, amelyek később belőle alakultak ki. Egyrészt a világ összes fantasy jellegű műve a tolkieni mitológiából eredeztethető, másrészt az eredeti koncepció számtalan adaptációt (képregények, zenei CD-k, játékrendszerek) eredményezett. Köztük a legismertebb, az elmúlt években bemutatott, összesen 17 Oscar-díjjal jutalmazott, Peter Jackson által rendezett filmtrilógia. A világon több millió rajongó érdeklődik a tolkieni mitológia iránt, és Magyarországon is több tízezer főre tehető a Középfölde hagyományai iránt komolyan érdeklődők tábora. A Gyűrűk Ura regényből az első kiadás óta mintegy 150 000, az összes Tolkien műből összesen több mint 200 ezer példányt értékesítettek Magyarországon, a film három részére pedig több mint kétmillió mozijegyet vásároltak a magyar nézők. A mostani rendezvény folytatása a 2003. január 3-án megkezdett hagyománynak. Akkor, J.R.R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerrel zárult a program, melyet Göncz Árpád köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke nyitott meg. Azóta még három alkalommal került sor a születésnapi megemlékezésre, amely során J.R.R. Tolkien angol író és filológus munkásságát tisztelő, műveit szerető, és e művek szellemiségét magukénak érző több ezer társunkkal ünnepeltük közösen a XX. század legnagyszerűbb és legnépszerűbb mítoszainak szerzőjét. A 2007. január 6-i programok tartalmaznak ismeretterjesztő előadásokat, , családi programokat, és színpadi előadásokat, de lesz nyelv- és daltanulás, sok játék, és emlékezés… A program:


Ismeretterjesztő előadások
(délelőtt 10 órától 17 óráig)
A hét főbűn a Középfölde mitológiában
Az Óidők hajnala: a kezdetek és a Fák évei kronológiája
A tolkieni világ és a bibliai erények
Egy nyelvész zseni álmai: a latin, a walesi, a finn, a gót, a sumér és a hettita nyelvek
A mitológiai hagyomány és forrásai: a keresztény, az északi, a kelta és a klasszikus emlékek Tolkien műveiben Tolkieni nyelvész szekció
(délelőtt 10 órától 17 óráig)
Hogyan készülnek a mesterséges nyelvek?
Quenya nyelvtanfolyam
Tündeírás oktatás (tengwar, sarati és rúna jelrendszerek)
Fordító iroda (tetszőleges hozott szöveg quenya, sindarin, esetleg ork nyelvű átírása) Családi programok:
(délelőtt 10 órától 19 óráig)
Kézműves kuckó (üvegfestés, gyöngyfűzés, harisnyavirág készítés, bőrözés)
Játszóház (címeres pajzs és tündefül készítés)
Szolgáltatás (arcfestés, lufi hajtogatás, hajfonat készítés)
Játékbarlang (kártya- és társasjátékok, fejtörők) Hobbit fogadó
(délelőtt 10 órától 19 óráig)
Tünde, törp, hobbit és dúnadán ételek és italok (eredeti receptek alapján)
Szerepjáték-verseny
élő szerepjáték
Bábszínház (az ismert mítoszok ferdítései)
Daltanulás (A Gyűrűk Urában szereplő versek énekelhető változatai a Tolkien Ensemble nyomán)
élőzene és táncház Színpadi bemutatók
(este 19 órától 21 óráig)
Dalok Középföldéről (az MTT dalárda bemutatója)
Gondolin (részletek A Szilmarilok hagyományai alapján készülő színdarabból)
Lindalë Endoreo (Zenék középfölde hangulatában)
Táncok az Óidőkből
Fornost bukása (dráma az arnori királyság végnapjairól) Napközben a helyszín több pontján érdekes játékokat találhatnak az arra vágyók. Lehet fényképezkedni hobbit vagy ork bőrbe bújva, mindenki elkészítheti saját képregényét “A Gyűrűk Ura" jeleneteiből. A kreatív tevékenységeket nyújtó asztaloknál gyöngyfűzés, címerfestés, kaligráfia, üveg- és textilfestés, és még rengeteg egyéb alkotó tevékenységre nyílik lehetőség. A rendezvény helyszínén meg lehet vásárolni továbbá a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet (magyar fordításokat és eredeti angol nyelvű köteteket is), ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik, illetve látható lesz egy, a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállítás is. 

]]>